BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hamis fogyasztószerekre figyelmeztet a WHO - kedvez a feketepiacnak a gyógyszerhiány

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem érdemes gyanús forrásokból vásárolni. A hiány kedvez a szürke- és feketepiacnak, de ott könnyen lehet, hogy hamis gyógyszert árulnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint hamisított Ozempic gyógyszerek keringenek, miután a gyártó Novo Nordisk nem képes kielégíteni a fogyni vágyók részéről érkező keresletet.

Ozempic Photo Illustrations
Túlságosan népszerű az Ozempic / Fotó: AFP

Tavaly októberben Brazíliában és Nagy-Britanniában, decemberben pedig az Egyesült Államokban találtak hamis adagokat az eredetileg a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett gyógyszerből.

A hamis gyógyszerek azonban károsak is lehetnek, hiszen sokszor azokból nemcsak kispórolják az eredeti hatóanyagot, de ahelyett más szert tartalmaznak, például inzulint, ami helytelenül használva veszélyes lehet. 

Az Ozempic elméletileg a cukorbetegek számára készült, míg ugyanazt a hatóanyagot Wegovy néven árulják a fogyni vágyóknak, ám a szürke- és feketepiacon ez a megkülönböztetés valószínűleg kevésbé számottevő.

Márpedig a fogyasztószerek iránti kereslet egyre nagyobb problémát okoz a hatóságoknak a Bloomberg szerint, ami szürke- és feketepiacnak is kedvez. A WHO arra kéri a betegeket, hogy ne vásároljanak ismeretlen, gyanús online forrásoktól a szerekből.

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

Európában és Amerikában is egyre nehezebb hozzáférni a garantált sikert hozó fogyasztószerekhez. A Novo Nordisk gyógyszerei iszonyatos profitot hoznak a gyártójuknak, majd minden második befolyó dollár a nyereséget gyarapítja.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.