BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kalóztámadással vádolja Kínát a Fülöp-szigetek hadserege – videó

A Fülöp-szigetek hadserege felvételeket tett közzé arról, ahogy a kínai parti őrség több filippínó katonai csónakot megcsáklyáz és kifoszt. Kína és a Fülöp-szigetek között régóta fennáll a katonai feszültség, és szinte minden hónapban történnek hasonló incidensek.

A kínai parti őrség pengés fegyverekkel támadt a Fülöp-szigetek katonai hajóira és kifosztotta őket. A Fülöp-szigeteki hadsereg által csütörtökön közzétett felvételen a kínai parti őrség tisztjei láthatók, amint fejszével és más kézifegyverekkel hadonásznak a filippínó katonák felé, és felvágják a gumicsónakjukat. Az incidens egy erőforrásokban gazdag és stratégiailag fontos vízi úton történt.

Fülöp-szigetek, Kína
Kalóztámadással vádolja Kínát a Fülöp-szigetek hadserege / Fotó: AFP

A közölt felvételeken jól látszik, ahogy a kínai hajók agresszívan nekimennek a filippínó hajóknak, majd szó szerint megcsáklyázzák őket – írja a CNN. „Szándékosan kilyukasztották gumicsónakjainkat kések és más hegyes eszközök segítségével” – mondta Alfonso Torres Jr., a Fülöp-szigeteki Fegyveres Erők (AFP) nyugati parancsnokságának parancsnoka.

Csak a kalózok csinálnak ilyet. Csak a kalózok szállnak át jogtalanul, lopnak és semmisítenek meg hajókat

– nyilatkozta Romeo Brawner tábornok, a Fülöp-szigeteki fegyveres erők vezérkari főnöke. A Fülöp-szigetek katonasága szerint lehet, hogy csak gumicsónakokról van szó, de ettől még a hadsereg tulajdonát képezik, ezzel pedig közvetlenül őket sértették meg. Több magas rangú katonai tisztviselő is megerősítette, hogy a kínai katonák illegálisan szálltak át a gumicsónakokra, és kifosztották őket.

Több nézeteltérés is adódott már Kína és a Fülöp-szigetek között a tengeri határok miatt: 

áprilisban a Fülöp-szigeteki parti őrség egyik hajóját Kína vízágyúkkal támadta meg a Dél-kínai-tenger egyik vitatott hovatartozású korallzátonyánál. 

A Fülöp-szigeteki parti őrség szerint két hajójuk kivédte a kínai fél támadását a Scarborough-korallzátonynál, de az egyik hajó megrongálódott a vízágyús támadás következtében. A Fülöp-szigetek korábban azzal vádolta Kínát, hogy ciánnal mérgezik a vitatott Scarborough-zátony halban gazdag vizét. A ciánt felhasználó halászat során a mérgező anyag elkábítja vagy meg is öli a halakat, ám a méreg nem válogat az áldozatok között, a kifogott halak az emberre is veszélyesek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.