BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a svájci semlegességet siratják a békecsúcs miatt

A Svájci Néppárt ifjúsági tagozatának elnöke arról értekezett az orosz állami tulajdonú RT-nek, hogy a békekonferencia árt az ország függetlenségének, és belesodorhatja egy világháborúba.

Kínosnak nevezte a Svájcban tartott békekonferenciát egy helyi jobboldali nacionalista politikus az orosz állami tulajdonú, Európában szankciókkal sújtott RT csatornának adott nyilatkozatában.

Kétnapos békecsúcsot tartanak a hétvégén Svájcban / Fotó: AFP

Az Ukrajna által kezdeményezett, 92 ország részvételével – ám Oroszország nélkül – zajló csúcstalálkozó célja, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra az ukrajnai háború befejezése érdekében.

„A konferencia semmit sem fog elérni” – mondta a Reuters tudósítása szerint Niels Fiechter, a Svájci Néppárt (SVP) ifjúsági tagozatának elnöke az orosz propagandacsatornának.

Az egész egy teljes bohózat és szégyen az országunkra nézve

 – hangsúlyozta az orosz–ukrán háború kapcsán a Kreml álláspontját közvetítő RT-nek a feltörekvő politikus, tükrözve ezzel pártja meggyőződését, amely szerint a tárgyalások ártanak az ország semlegességének.

A jobboldali Svájci Néppárt (SVP) a parlament alsóházának legnagyobb politikai ereje, álláspontja szerint a semlegesség Svájc jólétének szerves részét képezi, és ezét népszavazást kezdeményezett az elv alkotmányba való beiktatásáról.

Fiecher szerint Svájc azzal, hogy otthont ad a konferenciának, és hagyja, hogy Ukrajna diktálja, ki kapjon rá meghívást és ki nem, „Zelenszkij-showvá” változtatja azt. Emiatt szerinte fennáll a veszélye, hogy Svájc hagyja magát belerángatni egy világháborúba.

Svájc hivatalos álláspontja szerint Oroszországot is be kellene vonni a békefolyamatba, ennek ellenére mégsem hívták meg a csúcsra. Bern ezt azzal indokolta, hogy Moszkva többször jelezte, nem érdekelt a részvételben.

A szombaton kezdődött békecsúcson az ukrajnai gabonaexportról, az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról, a nukleáris fegyverek használatának elutasításáról, valamint humanitárius kérdésekről, például a fogolycseréről is tárgyalnak a delegációk.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.