BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkezdődött az Ukrajna kezdeményezte békekonferencia Svájcban

Megkezdődött Svájcban az ukrán vezetés által kezdeményezett békekonferencia, az év egyik legnagyobb csúcstalálkozója. A megbeszélésen 92 ország vesz részt, közülük 57 állam- vagy kormányfői szinten.

Szombat délelőtt 92 ország részvételével megkezdődött Svájcban, a Luzerni-tó környékén rendezett békekonferencia, amelynek az ukrajnai háború lezárása a témája – számolt be a távirati iroda. Mint írják, a csúcstalálkozón az ukrajnai gabonaexportról, az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról, a nukleáris fegyverek használatának elutasításáról, valamint humanitárius kérdésekről, például a fogolycseréről akarnak tárgyalni a delegációk. 

békekonferencia
 A békekonferencia célja, a lehető legszélesebb körű nemzetközi támogatás biztosítása az ukrán béketervhez / Fotó: AFP

 

A békekonferencia az orosz kivonulást támogatja

A konferencia egy pénteki sajtóközlemény szerint a békefolyamat „első lépése”. 

A találkozó célja a lehető legszélesebb körű nemzetközi támogatás biztosítása az ukrán béketervhez, amely Oroszország teljes kivonulását követeli az elfoglalt ukrán területekről.

A találkozón részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Olaf Scholz német kancellár, aki közvetlenül a dél-olaszországi Pugliából, a G7-ek találkozójának helyszínéről érkezett. Az Amerikai Egyesült Államokat Kamala Harris alelnök képviseli. Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem hívták meg, igaz, ahogy korábban nyilatkozott: nem is vett volna részt rajta, ugyanis időpocsékolásnak tartja a konferenciát. Moszkva legfontosabb szövetségese, Kína pedig lemondta a részvételt.

Legközelebb Oroszországot is várnák

Oroszország más szövetségesei – például India és a Dél-afrikai Köztársaság – részt vesznek a találkozón, de még miniszteri szinten sem képviseltetik magukat. Brazília csak megfigyelőként vesz részt. A szervezők eredetileg azt remélték, hogy Oroszország legfontosabb szövetségeseinek állam- és kormányfői is megjelennek a tanácskozáson. A találkozó svájci szervezői abban bíznak, hogy még az idén döntés születik egy újabb konferenciáról, Moszkva részvételével.

Közvetlenül a csúcstalálkozó előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök azt követelte, hogy Ukrajna a harcok befejezésének feltételeként mondjon le Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja és a fekete-tengeri Krím félsziget területeiről.

A tanácskozásnak egy luxushotel ad otthont, magasan a Luzerni-tó fölött található.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.