BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: megszólalt Vitézy Dávid – nincs még vége

Karácsony Gergely riválisa értékelte a kialakult helyzetet. A jogerős választási eredményhez két jogorvoslati eljárásnak kell még lezárulnia, Vitézy Dávid szerint az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen.

Hosszú Facebook-bejegyzést tett közzé Vitézy Dávid, miután kiderült, milyen végeredményt állapított meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolása után.

Budapest, 2024. június 3.Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt beszél A közösségi közlekedés nem hajléktalanszálló! című, akcióval egybekötött sajtótájékoztatón a Blaha Lujza téren 2024. június 3-án.MTI/Hegedüs Róbert
Választások 2024: megszólalt Vitézy Dávid – nincs még vége / Fotó: Hegedüs Róbert

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az NVB azt állapította meg, hogy Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal, de megnyerte a főpolgármester-választást. 

Karácsony vs. Vitézy: gyakorlatilag döntetlen 

Vitézy Dávid először is köszönetet mondott a Nemzeti Választási Irodának az újraszámlálás során végzett munkájáért. Az újraszámlálás eredményéhez gratulált Karácsony Gergely főpolgármesternek is. 

Az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség 0,005 százalék, 41 szavazat teljes Budapesten. De ahogy hét eleje óta mondom, egy szavazat előny is döntő, és így az újraszámlálás után végül a 41 szavazatnyi előny a hivatalban lévő főpolgármesternél van

– fogalmazott. Azt is leszögezte, hogy az általa kezdeményezett újraszámlálás alapos és indokolt volt, ezt a mai eredmények igazolják (közel 600 érvényes szavazatot találtak pluszban). Összesen több érvényes szavazat keveredett az érvénytelenek közé, mint amennyi az első és második helyezett közötti különbség (324 szavazat) volt. Vitézy szerint ez egy igencsak súlyos szavazatszámlálási problémát mutat, ami akár a még nem újraszámolt érvényes szavazatok újbóli megszámlálását is indokolhatja, hiszen a köztük lévő különbség immár csak 41 szavazat.

Kiemelte: a jogerős választási eredményhez még két jogorvoslati eljárásnak kell még lezárulnia. Emlékeztetett rá, hogy Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, akkor is egész Budapesten új választást szeretne, ha az újraszámlálást ő nyeri.

Természetesen ennek magam részéről állok elébe, ha erről az illetékes szervek döntést hoznak

– jegyezte meg Vitézy Dávid. Egyúttal leszögezte, hogy az NVB döntésének fényében felelőtlen és erkölcstelen volt az a hergelés és hisztéria, amit Karácsony Gergely az elmúlt két napban művelt. „Mocskolódott és hazudott, köztisztviselőket vádolt bűncselekményekkel, a szavazóimat sértegette, csak azért, mert azt hitte, veszíteni fog. Ebben nem csatlakoztam hozzá, és most sem fogok. Karácsony ezt a kétségbeesett vagdalkozást egyetlen cél érdekében tette, a saját politikai túlélése miatt. Mert úgy látszik, ha már ugródeszkának nem tudta használni a városházát, most megpróbálja a DK és az MSZP mentőcsónakjaként” – fogalmazott.

A másik jogorvoslati eljárás két DK-s vezetésű kerületet, Újpestet és Erzsébetvárost érinti. Ezekben a kerületekben szinte láthatatlan vékonysággal húzták ki a visszalépett jelölt nevét. Vitézy Dávid szerint sorban jönnek a hírek arról, hogy 

külön ebből a célból vettek 0,3 és 0,5 milliméter tűvastagságú tollakat, hogy megtévesszék a választókat.

Ennek kapcsán már a hét eleje óta folyamatban van egy jogorvoslati eljárás a részéről. Szerinte nehéz nem szándékosságot látni amögött, ahogy ez a két kerület kezelte a szavazólapokról a visszalépett jelölt kihúzását, és ennek eredményeként itt kétszer annyi érvénytelen szavazat született, mint Budapest többi kerületében. Ez a jogorvoslat hét eleje óta tart, fellebbezési szakaszban van, azonban nem sokkal ezelőtt a Nemzeti Választási Bizottság tárgyalta. Ha lapunk jól értette a döntéshozatalt, ezt a jogorvoslati eljárást nem fogadta be az NVB.

Vitézéy még korábban kilátásba helyezte, hogy a Kúria elé viszi a kérdést. Szerinte érdemes rögzíteni, hogy ha ez a DK-s akció – ami a trükközés, a joggal való visszaélés és a csalás határmezsgyéjén mozog – nem történik meg, sok ezer érvénytelen szavazat elkerülhető lett volna ebben a két kerületben, és az eredmény valószínűleg messze nem az lenne, amit most ismerünk. „Gyurcsány Ferenc pártjának ez ügyben illene a politikai felelősséget világosan vállalnia, Karácsony Gergelynek pedig világossá tennie, tudott-e erről az érdekében lezajlott visszaélésekről” – tette hozzá. 

Nyugalom kell a budapestieknek

Arra is rámutatott, hogy

a választási folyamatnak ugyanakkor minden ilyen visszásság ellenére vége kell hogy legyen.

A budapestieknek a felfokozott választási kampány után nyugalomra van szükségük. Ahogy az eddigi hónapokban, úgy most is arra fog törekedni, hogy Budapest egy élhetőbb és zöldebb város lehessen. A maga részéről mindent meg fog ezért tenni. „Bármi is lesz a folyamatban lévő jogorvoslatok eredménye, ahogy eddig is elmondtam, a választás jogerős eredményét elfogadom. Ha Karácsony Gergely tegnap bejelentett fellebbezése ellenére sem lesz új választás, és végül a tegnap megtett ígérete ellenére a lemondásával sem állítja elő ezt a választási helyzetet októberben, akkor a fővárosi közgyűlésben a programom mentén Budapest fejlesztése érdekében maximális konstruktivitással fogom az együttműködés lehetőségét keresni mindenkivel, aki partner lesz ebben” – húzta alá végezetül.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.