BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választás 2024: megszületett a döntés, ki Budapest új főpolgármestere – bejelentették a végeredményt

Ugyan az önkormányzati választások már vasárnap véget értek, péntek kora estig nem lehetett biztosan tudni, ki szerezte meg a mandátumot, hogy öt évre Budapest főpolgármester legyen. Most viszont eldőlt, hogy Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid vezetheti-e a fővárost 2029-ig.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, pénteken sorsfordító naphoz érkezett a főpolgármester-választás. Újraszámolták ugyanis a Budapesten leadott, közel 25 ezer érvénytelen szavazatot.

Vitézy Dávid, Karácsony Gergely
Választás 2024: megszületett a döntés, ki Budapest új főpolgármestere – bejelentették a végeredményt / Fotó: Vitézy Dávid / Facebook

Erre azért volt szükség, mert soha ennyi érvénytelen szavaz nem született még a fővárosban, ez pedig részben annak volt betudható, hogy kavarodás történt annak megállapításában, hogy melyik szavazólap számít érvénytelenek, illetve érvényesnek. A Nemzetei Választási Bizottság (NVB) elnöke, Sasvári Róbert 17 órára hívta a testület soron következő ülését. A tervezett napirend első pontja

  • a jogorvoslati kérelmek elbírálása,
  • a második pedig az Európai Parlament 2024. évi választása eredményének megállapítása.

Az előzetes tájékoztatásból azonban az is kiderült, hogy az újraszámolás eredményét is ismertetni fogják, vagyis eldől, ki Budapest új főpolgármestere. Az ülés azonban nem kezdődött meg a meghirdetett időpontban, állítólag azért, mert heves vita folyt a bizottsági tagok között 500-600 szavazólapról, amelyről nem tudták megállapítani egyértelműen, hogy érvényes-e vagy sem.

Az ülést végül 19.25-kor nyitották meg, első körben megállapították, hogy 16 szavazatképes tag jelen van, így határozatképesek. A napirendet egyöntetűen fogadták el. Megtörtént az érvénytelen szavazatok újraszámolása.

  • 53 darab Grundtner András (Mi Hazánk),
  • 112 darab Karácsony Gergely,
  • Vitézy Dávid pedig 363 darab. Ezt később 395-re javították tévesztés miatt.

Ezek alapján tehát Karácsony Gergely a főpolgármester, 

miután eredetileg 324 szavazattal vezetett Vitézy Dávid előtt. Vitézy ugyan most plusz 395 szavazatott gyűjtött, de miután Karácsony is behúzott még 112-t, a kihívó nem tudta megfordítani az eredményt. Tehát Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal győzött.

Választások 2024: ez történt Budapesten

Hétfőn, valamivel hajnali 4 óra után megszületett a főpolgármester-választás végeredménye. A leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága mellett megállapítható, hogy

  • Karácsony Gergely a voksok 47,53 százalékát szerezte meg,
  • Vitézy Dávid 47,49 százalékot,
  • a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András pedig 4,98 százalékot.

Ezek alapján a jelenlegi főpolgármester kezdheti meg újabb ötéves mandátumát. Csakhogy a helyzet nem volt ennyire egyszerű. Mint látható, Karácsony Gergely mindössze 0,04 százalékkal, egészen pontosan 324 szavazattal kerekedett felül. Miután csaknem 25 ezer szavazatot érvénytelennek találtak a szavazóbiztosok, Vitézy Dávid előre jelezte, hogy újraszámlálást kér. Ez csütörtökön vált hivatalossá.

Előtte hétfőn azonban az Fővárosi Választási Bizottság (FVB) azt közölte, hogy megállapította a főpolgármester-választás eredményét: Karácsony Gergelyt a választók 371 466 szavazattal választották főpolgármesterré, Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP-Zöldek) 371 142 szavazatot kapott.

Az is kiderült viszont, hogy az FVB döntése nem volt egyhangú, hiszen az négy igen szavazattal született meg kettő nem szavazat ellenében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.