BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Vitézy Dávid
Budapest főpolgármester

Választások 2024: legfeljebb még három napig biztosan Karácsony Gergely a következő főpolgármester – utána nem tudjuk, mi lesz

Hivatalosan is elindul az a jogi procedúra, amelyről Vitézy Dávid már napok óta beszélt. Megfellebbezik a főpolgármesteri választások végeredményét. Hogy ezután mi következik, még senki nem tudja, de már akár ma fontos döntés születhet.

Szerdán 15:30-kor benyújtja fellebbezését Vitézy Dávid a Fővárosi Választási Irodának (FVI) – közölte az LMP által is támogatott főpolgármester-jelölt néhány perccel ezelőtt.

Vitézy Dávid
Budapest főpolgármester
Választások 2024: legfeljebb még három napig biztosan Karácsony Gergely a főpolgármester – utána nem tudjuk, mi lesz / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ezt a lépést Vitézy Dávid már a vasárnapi választások éjszakáján világossá tette, miután

  • eddig soha nem látott szoros (324 szavazat a különbség közte és Karácsony Gergely között) végeredmény született,
  • ezzel egyidejűleg pedig eddig soha nem látott arányban állapítottak meg érvénytelen szavazatokat, majdnem 25 ezret.

A fellebbezés tehát hamarosan hivatalos lesz, ezt pedig az FVI-nek azonnal továbbítania kell a Nemzeti Választási Irodának (NVI), amely döntést fog hozni a kérdésben. A törvényi szabályozás úgy szól, hogy erre legfeljebb három napja van, ha pedig újraszámolást rendel el, arra ugyancsak még három nap.

Összesen tehát legfeljebb hat nap kérdése, hogy kiderüljön, marad-e Karácsony Gergely győzelme Budapesten, vagy adott esetben Vitézy Dávid tud fordítani. Ehhez azonban az kell, hogy az NVI helyt adjon a fellebbezésnek.

Lehet, hogy ez már ma kiderül, 

ugyanis információink szerint az NVI ma, szerda este ülésezik.

Mi volt a baj a főpolgármester-választáson?

Vitézy Dávid szerdán nagyjából egyórás sajtótájékoztatót tartott, amelyen részletesen ismertette, mi történt az elmúlt 67 órában. Jogi és választási matematikai elemzőcsoportokat hoztak létre, amelyek kiértékelték az anomáliákat. Ezekből nem volt kevés. Karácsony Gergely ellenfele arról számolt be, hogy a főváros 23 kerületéből összesen húszból kaptak közhiteles, névvel, aláírással vállalt bejelentést, amelyek 202 szavazókört érintettek. Ennek súlyát jól mutatja, hogy Budapesten együttesen 1300 szavazókört jelöltek ki a 2024-es választásokra, tehát nagyjából minden hatodikban tapasztaltak valamiféle rendellenességet.

Ezek közöl is kiemelkedik az újpesti (IV. kerület) és az erzsébetvárosi (VII. kerület).

Az itt leadott, érvénytelennek minősített voksok száma a kétszerese, háromszorosa annak, mint más kerületekben. Ez nem véletlen, Vitézy Dávid elemzői legalábbis felfejtettek egy korrelációt, méghozzá megalapozottnak tűnőt. Miután Szentkirályi Alexandra kormánypárti főpolgármester-jelölt a vasárnapi választásokat megelőző pénteken, vagyis két nappal korábban visszalépett, nem maradt lehetőség arra, hogy jó szavazólapokat nyomtassanak, amelyeken az ő neve már nem szerepel. A választókörök delegáltjainak ezért az volt a dolguk, hogy világosan és egyértelműen eltávolítsák a fideszes jelölt sorát a szavazólapokról. Mutatjuk, hogyan oldották meg a feladatot például a 16. kerületben: 

szavazólap
Fotó: VG

És ugyanezt, hogyan abszolválták a IV. kerületben, Újpesten:

szavazólap
Fotó: VG

A különbséget talán nagyon hosszan nem kell magyarázni. A 16. kerületben (egyébként a II. kerületben és Csepelen is így jártak el) lehetetlen volt Szentkirályi Alexandrára szavazni, gyakorlatilag eltüntették a nevét a szavazólapról. Ezzel szemben Újpesten és Erzsébetvárosban egy vékony, alig látható tollvonással „húzták le” a kormánypárti aspiránst. Ezzel pedig előidézték azt a helyzetet, hogy a visszalépés ellenére is be lehetett x-elni a Szentkirályi Alexandra neve mellett szereplő rubrikát.

Ez vezetett a problémához, amely miatt tízezerszám jött össze érvénytelen szavazat. Ugyanis 202 szavazókörben dokumentálhatóan érvénytelenítették azokat a voksokat, amelyek Szentkirályi Alexandrát is bejelölték, meg egy másik, valóban versenyben lévő főpolgármester-jelöltet. Csakhogy ezek a szavazatok a vonatkozó jogszabályok szerint nem érvénytelenek, hanem érvényesek.

Ugyanis Szentkirályi Alexandra sora vasárnap már nem volt része a szavazólapnak, így aztán ami odakerül, olyan, mintha meg se történt volna. Ennek ellenére a szavazóbiztosok úgy vették, ha két x szerepel egy szavazólapon, és ebből az egyik Szentkirályi Alexandrára érkezett, akkor érvénytelen a voksolás.

Vitézy Dávid éppen ezért azt akarja elérni, hogy a lezárt szavazóurnákat nyissák ki, és az érvénytelen szavazatokat vizsgálják felül.

Ha ezt az NVI elutasítja, akkor a Kúriához fordul. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a jogerős döntést el fogja fogadni, ha Karácsony Gergely csak egy szavazattal nyer, gratulálni fog neki, és bárkivel szemben azt fogja képviselni, hogy ő Budapest legitim vezetője. „De itt még nem tartunk. Senkinek nem érdeke, hogy ezt a bizonytalanságot ne tisztázzuk, és csorbítsuk a legitimációját a főpolgármesteri mandátumnak. Ezt szerettem volna elmondani Karácsony Gergelynek is még vasárnap akkor, amikor 90 százalékos feldolgozottságánál én vezettem. Nem értem el telefonon, és azóta se hívott vissza” – jegyezte meg.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs tudomása arról, hogy ha újraszámolják az érvénytelen szavazatokat, az megfordítaná az állást a főpolgármesteri versenyben. De az eredmény szorossága miatt elkerülhetetlennek tartja az újraszámolást.

Választások 2024: ez történt Budapesten

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, hétfőn, valamivel hajnali 4 óra után megszületett a főpolgármester-választás végeredménye. A leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága mellett megállapítható, hogy

  • Karácsony Gergely a voksok 47,53 százalékát szerezte meg,
  • Vitézy Dávid 47,49 százalékot,
  • a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András pedig 4,98 százalékot.
    Ezek alapján a jelenlegi főpolgármester kezdheti meg újabb ötéves mandátumát. Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű. Mint látható, Karácsony Gergely mindössze 0,04 százalékkal, egészen pontosan 324 szavazattal kerekedett felül. Miután csaknem 25 ezer szavazatot érvénytelennek találtak a szavazóbiztosok, Vitézy Dávid előre jelezte, hogy újraszámlálást kér.

Mindenesetre hétfőn, késő este az FVB azt közölte, hogy megállapította a főpolgármester-választás eredményét: Karácsony Gergelyt a választók 371 466 szavazattal választották főpolgármesterré, Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP-Zöldek) 371 142 szavazatot kapott.

Az is kiderült viszont, hogy az FVB döntése nem volt egyhangú, hiszen az négy igen szavazattal született meg kettő nem szavazat ellenében.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.