BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: Vitézy Dávid nagyon készül valamire – csütörtökig újabb fejezetéhez ér a főpolgármester-választás

Kérdés, hogy a Budapestért folyó küzdelemben elveheti-e Karácsony Gergelytől a főpolgármesteri címet. A főváros a választások legkiélezettebb csatatere. Vitézy Dávid továbbra is lát esélyt a győzelemre, de el fogja fogadni a vereséget is.

Csütörtökig kezdeményezni fogja Vitézy Dávid a szavazatok újraszámlálását Budapesten – közölte frissen Karácsony Gergely kihívója a közösségi oldalán.

vitézy
Választások 2024: Vitézy Dávid nagyon készül valamire – csütörtökig újabb fejezetéhez ér a főpolgármester-választás / Fotó: Soós Bertalan 

Vitézy Dávid egészen pontosan úgy fogalmazott: 

Ami a választás eredményét illeti: csütörtökig lehet kezdeményezni a szavazatok újraszámlálását. Ezt meg fogjuk tenni.

Rámutatott, hogy 76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség közte és a jelenlegi főpolgármester között. Vitézy Dávid szerint egy demokráciában az a minimum, ha ezután a szavazatokat újraszámolják, főleg, hogy „számos rendszerszintű visszásságról kaptunk jelzést” az érvénytelenné nyilvánított szavazatok kapcsán. Azt ígérte, hogy ezeket be is fogják mutatni. 

Az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt hangsúlyozta, hogy bármi lesz is az erre feljogosított szervek döntése, a jogerős döntést el fogja fogadni. „Ha Karácsony Gergely győzelme jogerős lesz, gratulálni fogok neki – persze, ha addigra hajlandó felvenni a telefont, amit két napja nem sikerül, és ha addigra épp nem egy lapáttal akarja szétverni a fejem.” 

Utóbbival egy a napokban kiszivárgott hangfelvételre utal, amelyen Karácsony Gergely egyelőre nem beazonosított időben és helyen arról beszél valakinek, hogy ha Vitézy Dávid elindul a főpolgármesteri címért, úgy a jelenlegi városvezetés a kampányban „lapáttal fogja agyonverni”. Ezzel feltehetően azt akarta jelezni, hogy a Karácsony-kampány kemény és durva lesz, és nem fogják benne kímélni Vitézy Dávid személyét. Ez egyébként így is történt.

Erről egyébként Karácsony Gergely most annyit mondott a Telexnek, hogy „elnézést kér, hogy a barátaival indulatosabban beszél négyszemközt, de ennek semmi jelentősége nincsen”.

 

Választások 2024: ez történt Budapesten

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, hétfőn valamivel hajnali 4 óra után megszületett a főpolgármester-választás végeredménye. A leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága mellett megállapítható, hogy

  • Karácsony Gergely a voksok 47,53 százalékát szerezte meg,
  • Vitézy Dávid 47,49 százalékot,
  • a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András pedig 4,98 százalékot.
    Ezek alapján a jelenlegi főpolgármester kezdheti meg újabb ötéves mandátumát. Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű. Mint látható, Karácsony Gergely mindössze 0,04 százalékkal, egészen pontosan 324 szavazattal kerekedett felül. Miután csaknem 25 ezer szavazatot érvénytelennek találtak a szavazóbiztosok, Vitézy Dávid előre jelezte, hogy újraszámlálást kér.

Ez tehát napokon belül be is fog következni, csakhogy kérdés, járhat-e bármilyen fordulattal. Hétfőn késő este a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) azt közölte, hogy megállapította a főpolgármester-választás eredményét: Karácsony Gergelyt a választók 371 466 szavazattal választották főpolgármesterré, Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP-Zöldek) 371 142 szavazatot kapott.

Az is kiderült viszont, hogy az FVB döntése nem volt egyhangú, hiszen az négy igen szavazattal született meg kettő nem szavazat ellenében. A határozat nem is jogerős még, jogszabálysértésre való hivatkozással három napon belül lehet fellebbezni ellene. Erre készülnek Vitézy Dávidék, illetve arra, hogy a fellebbezésben új tényeket és bizonyítékokat hoznak nyilvánosságra.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.