BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel mindent megtesz, hogy Orbán Viktor ne tarthasson beszédet az Európai Parlament előtt

Az Európai Unió soros elnökségét ellátó kormány miniszterelnöke hagyományosan beszédet tarthat az Európai Parlament előtt, ahol felvázolja a féléves programot. Orbán Viktor is jelezte az EP napirendjét meghatározó testületnek, hogy a jövő héten megtartaná a beszédét. Az EP viszont kifogásokkal tartja távol a kormányfőt Strasbourgtól.

Az unió soros elnökeként a kormányfők szokásosan beszéde tartanak az Európai Parlament előtt, ahol felvázolják a terveket, amelyeket a hivatali idejük alatt véghez akarnak vinni. Orbán Viktort azonban nem engedik a plénum elé, hogy beszéljen a Make Europe Great Again kampány részleteiről.

Russian President Putin - Hungarian Prime Minister Orban meeting in Moscow
Orbán
Orbán Viktornak beszédet kellene tartania az Európai Parlament előtt, de a testület gátolja ebben / Fotó: Anadolu via AFP

A magyar miniszterelnök már több időpontot is megadott az EP-nek, amikor Strasbourgba tudott volna utazni, hogy megtartsa a beszédét. A testület azonban különböző kifogásokkal eddig elodázta, hogy szóljon a képviselőkhöz. Az EP azt állítja, hogy nem tudnak helyet szorítani a kormányfőnek a napirendben – írta meg az Euronews.

Mondhatni, hagyománynak számít, hogy a miniszterelnökök az EP elé állhatnak, amikor átveszik a soros elnöki tisztséget. Orbán Viktor adminisztrációja azt jelezte Strasbourgnak, hogy július 16–17-én lenne számára alkalmas a beszéd megtartása. A magyar miniszterelnök az elmúlt hetekben beutazta a fél világot, járt Kijevben, Moszkvában, Pekingben, jelenleg Washingtonban van a NATO-csúcstalálkozón.

Az EP napirendjét meghatározó testület, az Elnökök Tanácsa (az Európai Parlamenti pártok frakcióvezetői) azt állítják, hogy Orbán Viktor beszédét nem tudják belesűríteni a napirendbe. Egyes források szerint az EP-nek túl sok dolga van, egy újabb napirendi pontot már nem tudnak beiktatni sehová. Többek között az EP-nek olyan dolgokkal kell foglalkoznia, mint az Ursula von der Leyent megerősítő szavazás. Az Európai Bizottság elnöke az újabb ciklusára készül.

A jövő heti plenáris ülés napirendjét július 11-én, csütörtökön határozzák meg. Egyes információk szerint az utolsó pillanatban még kiderülhet, hogy az EP képes helyet szorítani Orbán Viktornak, hogy megtartsa a soros elnöki beszédet.

Megkezdődött a soros magyar uniós elnökség első tanácsi ülése Nagy Márton vezetésével

Kedden tartja meg informális ülését Budapesten az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa, amelyen a tagországok gazdasági miniszterei vesznek részt. Az ülést, amely a soros magyar elnökség első tanácsi rendezvénye, Nagy Márton vezeti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.