Atombunker unatkozó nyugdíjasoknak Középső-Hajagon

Közélet
Az egyik hajdani szovjet atombunker iránt érdeklődik az amerikai hadsereg az utóbbi hetekben szárnyra kelt hír szerint. A Veszprém megyei Középső-Hajag tetején lévő objektum valóban létezik, de a terület bérlője inkább nyugdíjasokat látna ott szívesen.

Atombiztos híradóközpont, atomrobbanófejek raktára, vagy rakétakilövő állás. Néhány vélelmezett ötlet a Herendtől északnyugatra található, 646 méter magas Középső-Hajag bunkerének és környezetének hasznosítására. Vannak ezzel szemben olyanok is, akik a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy megveszi egy cég, és illegálisan eltüntet ott néhány ezer köbméter veszélyes hulladékot. A méreg pedig évszázadokon át szivárog bele a kőzetbe, a talajba, a Bakony karsztvizébe.


Jáger György, Herend jegyzője elárulta: ő ugyan csak kívülről látta a földbe rejtett labirintus bejáratát, de néhány herendi élménybeszámolója alapján a mélyben különleges élmények várnak a kalandvágyókra. Ám többet nem nagyon tud a bunkerről, mert az Herend felett áll ugyan, de Hárskút közigazgatási területén található. Vannak azonban olyan bunker-, laktanya- és báziskutatók, akik már föltérképezték ezt a katonai objektumot is. Közéjük tartozik Koós Gábor, aki két éve kezdett el foglalkozni a Középső-Hajaggal, amikor a honlapjára feltett fényképekre felfigyelt egy külföldi amatőr bunkerkutató. Tőle tudta meg, hogy a Középső-Hajagon található egykori katonai objektum a Varsói Szerződés BARS (Hóleopárd) nevű kommunikációs rendszerének egyik legfontosabb magyarországi pontja volt, amelyet a szovjet hadsereg üzemeltetett.


A középső-hajagi bunker technikáját a szovjet hadsereg kivonulásakor valószínűleg leszerelték. Egy főbejárata és több, részben ma is használható menekülőaknája van – mondta el Koós Gábor. A ma még látható technikai felszerelések, orosz nyelvű feliratok, a helyiségek elhelyezkedése, méretei alapján elég nagy pontossággal azonosítható a rendeltetése. A kutatók más bázisokba is szeretnének bejutni, hogy az utókor számára dokumentálják a még fellelhető katonai relikviákat, mielőtt azok tényleg kohókban végzik ócskavasként. Ez a törekvés azonban a hivatalos helyeken mindeddig ellenállásba ütközött – tette hozzá Koós Gábor.


Hárskút polgármestere, Kiss Árpád nem tartja valószínűnek a hely újbóli katonai felhasználását. Mint mondta: az objektum hasznosítása legutóbb a Zengőre tervezett NATO-lokátor kapcsán merült fel, de ezt – nem kis örömére – elvetették. Az erdő közepén álló bunker jelenleg egy vállalkozó tulajdonában van.


Kosik János, a területet bérlő kft. tulajdonosa is csak a hírekből értesült arról, hogy volt külföldi érdeklődés a hajagi objektum iránt, ám őt senki sem kereste meg ebben az ügyben. Neki mindenesetre vannak tervei a mintegy 86 hektáros terület hasznosítására: rekreációs központot, öregek otthonát álmodtak a helyre, amelynek tervei már el is készültek, és engedélyeztetésre várnak. Kérdésünkre, hogy miként tervezik a föld alatti bunker hasznosítását, azt válaszolta: még katonai turisztikai látványosság sem lehet, olyan rossz állapotban van. Azt képtelen ötletnek tartja, hogy veszélyes hulladékot helyezzenek el ott, bár legfőbb gondjuk éppen az egyre növekvő szemét. Szégyenletesnek tartja, hogy miközben a vasat elhordják onnan a fémgyűjtők, helyette mások szeméthegyeket építenek a régi katonaidők egyik utolsó tanújának környezetébe. AS Network

Francia tulajdonba kerül a lenti tetőcserépgyár

Az összeolvadással Európa vezető kerámia tetőcserépgyártó vállalkozása jön létre.

A felerősödő járvány mélyebbre sodorhatja a globális külkereskedelmet

Idén 7-9 százalékkal eshet a globális külkereskedelem értéke – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) jelentésében.

A brit bértámogatási rendszer téríti a dolgozók bérének kétharmadát

A korábban bezárásra kötelezett cégeknek a brit kormány az előzetes tervek alapján novembertől kifizeti az alkalmazotti bérek 67 százalékát.

NYT: Trumpnak bankszámlája van Kínában

A napilap szerint az amerikai elnök évekig igyekezett, hogy üzleteljen az országgal, miközben a nyilvánosság előtt Peking ádáz ellenfelének szerepében tetszelgett.
Világgazdaság Piactér