A francia belügyminiszter betiltotta a késelő támogatására szervezett megmozdulást

Közélet | Közéleti Hírek

Christophe Castaner francia belügyminiszter betiltotta a párizsi rendőr-főkapitányságon múlt héten négy halálos áldozatot követelő késes ámokfutás iszlamista elkövetőjének támogatására csütörtökre tervezett megmozdulást, amelyet egyúttal gyalázatnak minősített.

A Gonesse-ben (a támadó lakóhelyén) a párizsi prefektúra gyilkosának támogatására tervezett megmozdulás gyalázat és sértés a rendőreink emléke előtt. Egyeztettem a helyi prefektussal: a megmozdulás be lesz tiltva

– írta a Twitteren szerdán a belügyminiszter. Castaner jelezte, hogy az esemény szervezője ellen feljelentést tesz.

Castaner a meggyilkolt rendőrök gyászszertartásán
Fotó: AFP

Hadama Traoré politikai aktivista, aki a májusi európai parlamenti választásokon a „külvárosok jelöltjeként” indult, a Facebookon közzétett videóban elítélte a párizsi prefektúrán elkövetett „gyalázatos és aljas támadást”, de azt mondta, hogy a támadó, a 45 éves Mickael Harpon – aki négy rendőrkollegáját leszúrta – „nem volt vallási szélsőséges”, mint ahogy azt a párizsi terrorelhárítási ügyészség állítja, és ezért csütörtök délutánra megmozdulást hirdetett a Párizshoz közeli Gonesse polgármesteri hivatala elé.

Az ismert tények, amelyekkel igazolják a szélsőséges mivoltát, 10 millió muzulmán vallású franciára vonatkozhatnának

– írta a szervező a közösségi oldalon, aki szerint a nagyothalló Mickael Harpon egyszerűen kiborult a munkahelyén tapasztalt diszkrimináció miatt.

A 45 éves támadó – akit a helyszínen agyonlőttek – 2003 óta dolgozott a rendőrség hírszerzési igazgatóságán, késsel gyilkolt csütörtökön. Az informatikus 2008-ban tért át az iszlám hitre, s első vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a környezete tudta róla, hogy egyetértett a muzulmán vallás nevében elkövetett egyes bűntettekkel, azt állította, hogy „megérti” a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen 2015 januárban elkövetett, 12 halálos áldozatot követelő dzsihadista támadás elkövetőit, valamint a szélsőséges szalafista mozgalomhoz tartozó emberekkel tartott kapcsolatot.

 

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

A világháló segítségével jutunk fel a karzatra

Színházjegyet szinte csak online vesznek a magyarok, sokakat a tikettek ára tart vissza a kulturális programtól.

Még mindig túl bonyolult az adórendszer

Évről évre faragnak a hazai adórendszeren, de számos területen még váratnak magukra a változtatások.
Világgazdaság Piactér