Nem figyeltek a kicsikre

Közélet | Politika

Más-más elem fogott ki az idén a közvélemény-kutató cégek előrejelzésein, de egy-egy intézet akár sikerként is elkönyvelheti az adatokat. Ellentmondásosan alakult az „előrejelzési képlet”. Túlságosan is a győztes-vesztes együttállásra koncentráltak a közvélemény-kutatók a 2006-os választások első fordulója előtt, kevesebb figyelem jutott a kis pártoknak – így összegezhetők a prognózisok. A Szonda Ipsos és a Medián belőtte a két nagy állását, sőt, az előbbi cég szinte teljes pontossággal találta el a listás szavazati arányokat (MSZP 43,2, Fidesz–KDNP 42,3). A Tárki, a Gallup, a Capital Research és a Századvég viszont az ellenzéki közös lista győzelmét jósolta, ez azonban ellenkező előjellel teljesült (az intézetek más-más módszerrel dolgoztak).
Szinte mindegyik cég parlamenti befutónak nyilvánította az SZDSZ-t, bár itt csak a Századvég közelítette meg a valódi eredményt (6,5 százalék). Az MDF eredményei a cégek többségénél a hibahatáron mozognak, de komolyan senki sem hitt abban, hogy a fórum 2006 után is parlamenti erő maradhat.
A felmérések belső elemzése után kiderült az is, hogy az oldalakon belüli átrendeződések miatt „jöhetett fel” a két kispárt, azaz a jobboldali tömbön belül a választásokhoz közeledve csökkent a Fidesz szavazóinak száma, nőtt az MDF-é, illetve ugyanígy csökkent a szocialistáké és emelkedett a szabad demokratáké. Elképzelhető az is, hogy a négyes miniszterelnök-jelölti vita is emelt a két kisebb erőn.

Építsük együtt Öcsi Bácsi emlékét!

Puskás Ferenchez köthető tárgyi emlékek felajánlását várja a Puskás Múzeum.

Amerika egyik legnépszerűbb városába költözik a Forma-1

Szándéknyilatkozat született a miami Forma-1-es futamról, Austint valószínűleg faképnél hagyják.
Világgazdaság Piactér