Nemzetközi vélemények a magyar választásról

Közélet | Politika
1/2 oldal

Financial Times: Rendet kell tenni a zűrzavarban
Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor egyaránt nagyvonalú költekezést ígért a választási küzdelemben, ám akármelyikük is alakít majd kormányt, azonnal meg kell kezdenie a szocialisták által létrehozott fiskális zűrzavar rendbetételét. Négyszemközt mindkét nagy párt politikusai elismerik, hogy rövid távon megszorításokra, hosszú távon pedig reformokra van szükség. A költségvetési deficit a magas folyómérleg-hiánnyal és a romló nemzetközi beruházási klímával együtt oda vezetett, hogy a forint árfolyama az utóbbi hetekben jelentős mértékben ingadozott a nagy valutákkal szemben. A felmérések szerint a lakosság kétharmada számít arra, hogy a választások után költségvetési kiigazításra kerül sor.

Le Monde: Gyurcsány Ferenc személyes győzelme
A szocialisták győzelme a dinamikus és a médiában jól szereplő Gyurcsány Ferenc személyes sikere lenne. Az üzleti életben meggazdagodott fiatal szocialista politikus támogatja a nemzetközi gazdasági integrációt, nem tart a globalizációtól, ugyanakkor fenntartaná a szociális védelmet. A hozzá hasonlóan karizmatikus Orbán Viktor kampányában nagy szerepet játszott a külföldi vállalatokkal szembeni protekcionizmus témája. A választási küzdelem gazdasági problémák – életszínvonal, foglalkoztatás – körül forgott, és erőteljes szociális ígéretek hangzottak el. A győztesnek szembe kell néznie a GDP 6,1 százalékára rúgó deficittel, amely veszélyezteti az euró 2010-re tervezett átvételét.

Neue Zürcher Zeitung: Fej fej mellett áll a két nagy párt
A várakozásoknak megfelelő szoros eredményt hoztak a magyar parlamenti választások. Szép idő mellett magas részvételi arány jellemezte az első fordulót, amelyen a szocialisták kismértékű előnyre tettek szert. A magyar politikai élet kétpólusú jellege megmaradt: a választók közel kilencven százaléka a két nagy párt egyikére adta voksát az első fordulóban. Elemzők arra számítanak, hogy miközben a szocialisták a listás szavazásnál jobban szerepeltek, az egyéni körzetekben a Fidesz bizonyulhat sikeresebbnek.

Der Standard: A győztesnek szanálnia kell a gazdaságot
A magyar államháztartás hiánya kicsúszott a kormány ellenőrzése alól, az ország versenyképessége csökken; az egykori magyar gazdasági boom kifulladóban van. Akárki is kerül a miniszterelnöki székbe, mindenek előtt a nehéz gazdasági helyzettel kell megküzdenie. Az országot az EU-n belül versenyképessé kell tenni, csökkenteni kell az országrészek közötti életszínvonalbeli különbségeket és az államháztartás hiányát. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt ígérte a választóknak, hogy az államháztartás szanálása „fájdalommentes” lesz. Eddig azonban sem a szocialisták, sem a Fidesz nem dolgozott ki részletes tervet az államadósság csökkentésére.

Gyorsíthatnak a vállalati beruházások

A közbeszerzési törvény módosítása hozzájárulhat a cégek hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez.

KSH: stagnált a termelés a mezőgazdaságban

Az áremelkedés ellensúlyozta a termékek kibocsátásának csökkenését.

Washington megemeli az Airbus repülőgépek büntetővámját

A döntéssel 15 éve húzódó vita szélesedett tovább Brüsszel és az Airbus, valamint Washington és a Boeing repülőgépgyár között.

Nem várt problémák nyomták feljebb a felújítás költségét

Több millió fonttal nőtt a londoni parlament ikonikus óratornyának, a Big Ben renoválásának költsége.
Világgazdaság Piactér