Óriási lengyel gázüzletet kötött a magyar Eural

Közélet | Társadalom

Lengyel lapértesülés szerint a napokban évi 2 milliárd köbméter földgáz szállításáról írt alá szerződést a Lengyel Olajbányászati és Gázipari Vállalat az ukrán Naftohaz és a Magyarországon bejegyzett Eural Trans gaz cégekkel. A teljes lengyel földgázimport negyedét adó gázmennyiség tulajdonosa a 2002-ben, 3 millió forintos törzstőkével alapított, csabdi székhelyű Eural, amelyet három román és egy izraeli magánszemély birtokol, ügyvezetője pedig Knopp András, aki a rendszerváltás előtt kulturális miniszterhelyettes volt. A Gazeta Wyborcza úgy tudja, az Eural az orosz Gazpromtól megkapta a jogot, hogy megállapodást kössön az ukrán Naftohazzal a hatalmas mennyiségű türkmén földgáz ukrajnai tranzitjára. A lap szerint a cég izraeli tulajdonosa, Zeev Gordon Tel-Avivban ugyanazon a címen van bejelentve, mint Igor Fiserman, a szolncevói orosz maffiához tartozó üzletember cége. Fiserman a szolncevói maffia fejének tartott Szemjon Mogiljevics munkatársa. (Nszab., 13. old.)

Nőhetnek a kormányzati ráfordítások

A benyújtott költségvetési módosító javaslat alapján alultervezhette a kormány a 2020-as kiadásokat, azonban a gazdaságvédelemre elméletileg korlátlanul költhetnek.

Az utasforgalom 2023 elejére érheti el a járvány előtti volument

Januárban 153 úti cél volt elérhető Budapestről, ez áprilisban két-három városra szűkült és jelenleg mintegy 20 városba lehet utazni.

ÁSZ: stabilitást ad a 2021-es költségvetés

A számvevőszék szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat megfelel az alaptörvényben meghatározott előírásoknak.

Egyre súlyosabbak a vádak az IWF magyar elnökével szemben

Autokratikus vezetői stílus, korrupció, eltitkolt doppingtesztek és kenőpénzek Aján Tamás bűnlajstromán.
Világgazdaság Piactér