Óriási lengyel gázüzletet kötött a magyar Eural

Közélet | Társadalom

Lengyel lapértesülés szerint a napokban évi 2 milliárd köbméter földgáz szállításáról írt alá szerződést a Lengyel Olajbányászati és Gázipari Vállalat az ukrán Naftohaz és a Magyarországon bejegyzett Eural Trans gaz cégekkel. A teljes lengyel földgázimport negyedét adó gázmennyiség tulajdonosa a 2002-ben, 3 millió forintos törzstőkével alapított, csabdi székhelyű Eural, amelyet három román és egy izraeli magánszemély birtokol, ügyvezetője pedig Knopp András, aki a rendszerváltás előtt kulturális miniszterhelyettes volt. A Gazeta Wyborcza úgy tudja, az Eural az orosz Gazpromtól megkapta a jogot, hogy megállapodást kössön az ukrán Naftohazzal a hatalmas mennyiségű türkmén földgáz ukrajnai tranzitjára. A lap szerint a cég izraeli tulajdonosa, Zeev Gordon Tel-Avivban ugyanazon a címen van bejelentve, mint Igor Fiserman, a szolncevói orosz maffiához tartozó üzletember cége. Fiserman a szolncevói maffia fejének tartott Szemjon Mogiljevics munkatársa. (Nszab., 13. old.)

Titokban viszik ki Venezuelából az aranyat

A The Wall Street Journal szerint Venezuela titokban kiárusítja az aranykészletét. Több mint 7 tonna már Afrikában található.

Photon: beindult a fotósok és videósok Uberje

A 2017-ben indított cég ügyvezetője szerint a startup-ökoszisztéma Magyarországon az aranykorát éli, de azért vannak olyan akadályok, amelyekkel mindenkinek meg kell küzdenie.
Világgazdaság Piactér