Rádiókabaré: Kész röhej!

Közélet
Törvényesen választotta meg a közszolgálati médium elnökét a Magyar Rádió Közalapítvány (MRKA) kuratóriuma - áll a fórum ellenőrző testületének (ET) határozatában. Egy jelenlévő kurátor szerint azonban nem.

Kétségesnek nevezte az eredményt a hétfői választás után az egyik civil delegált, Gráf Csilla, aki szerint vitatható módon számoltak az igenek közé egy voksot. Mint mondta, a civil kurátoroknak a szavazólapon bekarikázással kellett válaszolniuk arra a kérdésre, hogy elnökké választják-e Such Györgyöt, ám az egyik vokson egy áthúzás volt látható az “igen” mezőnél – írja az FigyelőNet.


Teljesen egyértelműnek nevezte a rádióelnök-választás eredményét az MTI-nek nyilatkozva kedden Gellért Kis Gábor, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke, aki szerint az eljárás “mindenfajta törvényi próbát kiáll”. A vita tétje, hogy amennyiben érvénytelennek vagy “nem”-nek minősítik a vitatott szavazatot, kétharmados támogatás hiányában eredménytelenné válik Such György elnökké választása. Hétfőn már az ötödik szavazás volt a három hét híján egy éve betöltetlen elnöki tisztségről.


Gráf Csilla elmondta, hogy az SZMSZ által meghatározott formátumú és szövegű szavazólapon az „igen”, illetve a „nem” szó bekarikázásával lehetett szavazni. Véleménye szerint semmiképp nem minősíthető igen voksnak, ha valaki áthúzta az „igen” szócskát. Még akkor sem, ha a titkos szavazás után „felvállalta” az egyik kurátor a hibásan kitöltött szavazólapot. Ráadásul a vitatott szavazat Gráf szerint inkább „nem”-nek értelmezhető. A kurátor szerint a titkos szavazás értelme tűnik el, ha a szavazók felfedhetik kilétüket, és utána magyarázkodhatnak. Ilyenkor ugyanis az emberek immár a többi szavazat ismeretében hajlamosak lehetnek azt mondani, amit a többség elvár tőlük, és nem azt, amit a szavazófülkében gondoltak.


A közalapítvány SZMSZ-e erre az esetre a médiatörvény LXI. paragrafusát idézi – mondta Gráf. A szabályzatban az áll, hogy ilyenkor a jelenlévő közjegyző véleményét kell elfogadni. A törvény idézett paragrafusa azonban nem tartalmazza ezt a szöveget. Gráf hozzátette: furcsa is volna, hogyha a közjegyzői törvénnyel ellentétes hatáskört ruházna a jegyzőkönyv hitelességéért és törvényességéért felelős személyre.


A kurátor hozzáfűzte: a közjegyző, ismerve a rá vonatkozó jogszabályt, elzárkózott a szavazat hivatalos minősítésétől, és csak feltételes módban nyilatkozott. Gellért Kis Gábor, a testület elnöke a zavar nyilvánvalóvá válása után szavazást rendelt el a vitatott szavazattal kapcsolatban. Ekkor 16:11 arányban döntöttek úgy a kurátorok, hogy a szavazat érvényes, és az igenekhez sorolandó. Gráf szerint azonban nem lehet egy eredetileg kétharmados szavazás eredményét egy egyszerű többségi szavazással felülbírálni. (FN.hu)

Péntektől emelkednek az üzemanyagárak

A benzin ára 4 forinttal, a gázolajé 5 forinttal lesz magasabb november 27-től.

Black Friday helyett itt a Black November

A Gazdasági Versenyhivatal pedig nemcsak a webáruházak, de az ár-összehasonlító oldalak kapcsán is szigorú elvárásokat fogalmazott meg.

Negyvenmillióért viaskodnak a legjobb orosz sakkozók

Az orosz sakkozók idei szuperbajnoki döntőjében együttesen 10 millió rubelért, vagyis mintegy 40 millió forintért versengenek a résztvevők.

Ismét a Főtaxi nyert a repülőtér tenderén

A Főtaxi 2020 decemberétől újabb öt évre lesz a repülőtér-üzemeltető vállalat hivatalos taxis partnere.
Világgazdaság Piactér