Sorstalanság: új konstrukció?

Közélet | Társadalom

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) játékfilmes kuratóriuma tegnap tárgyalt a Sorstalanság című film folytatásáról. A kuratórium lapunkhoz is eljuttatott közleményében tudatta, hogy szükségesnek tartja a forgatás folytatását és befejezését. Emellett feltétlenül folytatni kell a teljes körű pénzügyi, filmszakmai és jogi átvilágítást, ezt azonban nem lehet a forgatás feltételéül szabni, a két ügyet külön kell kezelni. Jogi és pénzügyi biztosítékok alapján folyamatban van egy új gazdasági konstrukció kidolgozása, s ez teremti majd meg azt a hátteret, amely alapján folytatni lehet a produkciót. Tóth Erzsébet, az MMK főtitkára úgy véli, húsvét után újból meg kell kezdeni a film forgatását, addigra ki kell dolgozni az új gazdasági konstrukciót. A kuratórium az MMK titkárságát bízta meg azzal, hogy minél előbb kidolgozza az új konstrukciót annak érdekében, hogy minél hamarabb pénzhez jussanak a film készítői.

A bő másfél hónapos leállásnak anyagi okai vannak, hiányoznak még szerződések például az Eurimages által megítélt összeghez. Az Európai Unió filmalapja 650 ezer eurót szavazott meg a filmnek, s az első 30 százalékot átutalta, ám a második harmadról még nem született meg a konkrét szerződés, amely csak akkor jöhet létre, ha a produkció minden más szerződést megkötött, s ezen dokumentumokat bemutatja. Ez azonban nem történt meg, ennek oka pedig – a magyar koproducer, Barbalics Péter szerint – a magyarországi áfatörvény változása. A Sorstalanság költségvetését ugyanis tavaly nyáron, az akkori adózási előírásokat figyelembe véve alakították ki, s a koprodukciós partnerekkel is ezek szerint állapodtak meg. Az idén január 1-jén életbe lépett áfatörvény miatt a magyar állam által nyújtandó támogatás áfaköteles lett, s ez körülbelül 200 millió forintot jelent, azaz jelentős összeg a 920 millió forintos magyar kormányzati pénzből.

A 2,5 milliárd forintos összköltségvetésű produkcióhoz a magyar állam az MMK-n keresztül folyósítja a 920 millió forintos központi támogatást, amelyhez a magyar producer cég, a Magic Média (amelynek vezetője Barbalics Péter) csak utófinanszírozással juthat hozzá. Azaz minden szakaszban elszámolnak a konkrét költségekkel, s az MMK a benyújtott számlák alapján utólag utalja a támogatás adott összegét. A legutóbbi költségekről a számlákat a napokban adták le a könyvelők az MMK-nak. A Sorstalanság finanszírozása több tekintetben is újszerű: a filmjogokat is birtokló Magic Media a forgalmazásból származó bevételeket visszaforgatja majd a magyar filmszakmába az MMK-n keresztül.

A szegényebb rétegek környezetkímélőbben élnek

A gazdagok jóval nagyobb mértékben károsítják a klímát, mint a szegények, állítja egy tanulmány.

Már a buli előtt bezárnak a szórakozóhelyek

Bevételeik legalább ötven százalékát bukhatják idén a DJ-k.

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.
Világgazdaság Piactér