BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leleplezték a félrevezetést: nem vagyunk Európa legszegényebb országa

Az adatok helytelen értelmezése és tudatos félrevezetés az Eurostat adataiból azt a következtetést levonni, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa – írta a legutóbbi fogyasztási rangsorra reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca szerint a megtakarítások növekedése áll a háttérben.

Nemrég jött ki az Eurostat adatsora, amely szerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy ezzel Magyarország lett az unió legszegényebb állama, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – írja közleményében az NGM. A tárca arra a „közgazdaságtani egyszeregyre” hivatkozik, hogy saját döntésük alapján jövedelmüket a családok elfogyasztják vagy megtakarítják. Így a fogyasztási adatok önmagukban csak korlátozottan értelmezhetők, abból a szegénységre való következtetést tenni rosszindulatú csúsztatás.

költségvetés LANG194120230306 Kaposvár 

A vásárlókért „harcolnak” az üzletláncok. Szinte naponta jelentik be, hogy mely termékek árát mérséklik. Vannak olyan boltok, ahol csak néhány élelmiszer ára változott, a Lidl  bejelentette, újabb száz termék árát csökkentik.

Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap20230306 Kaposvár A vásárlókért „harcolnak” az üzletláncok. Szinte naponta jelentik be, hogy mely termékek árát mérséklik. Vannak olyan boltok, ahol csak néhány élelmiszer ára változott, a Lidl  bejelentette, újabb száz termék árát csökkentik.Fotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap
Az elmúlt hónapokban éves alapon nőtt a kiskereskedelmi forgalom / Fotó: Lang Róbert

A tények azt mutatják, hogy a szomszédunkban zajló háború következtében a magyar családok óvatossági motívuma,teljesen természetes módon megerősödött – írja az NGM. Így a lakosság bruttó megtakarítási rátája a korábbi magas szintről még tovább növekedett, és meghaladta a 21 százalékos szintet, ami az unión belül a legmagasabb érték. Következésképpen

a magyar családok nem elköltik a jövedelmüket, hanem megtakarítják.

Ezt támasztja alá az is, hogy 2022 elejéhez képest a magyar családok bruttó pénzügyi vagyona több mint 22,5 ezer milliárd forinttal nőtt (2010 elejéhez képest 72 ezermilliárd forinttal), így már meghaladja a 102 ezermilliárd forintot. Nemzetközi összevetésben megállapítható, hogy a magyar családok nettó vagyona meghaladja a GDP 106 százalékát, amellyel az unió középmezőnyébe tartozunk. E tekintetben hazánk olyan országokat előz meg a térségben, mint többek között Szlovákia, Románia vagy Lengyelország.

A magas megtakarítási hajlandóság következtében 2023-ban a magyar háztartások GDP-arányos kamatbevételei voltak a legmagasabbak az Európai Unióban, a hazai 4 százalékos érték több mint kétszerese volt az 1,9 százalékos EU-s átlagnak. Ez javarészt a sikeres önfinanszírozásnak is köszönhető, hiszen évek óta töretlenül Magyarországon a legmagasabb a háztartások tulajdonában lévő állampapír-állomány a bruttó államadósság arányában, 2023 végén a magyar bruttó államadósság 21,9 százalékát a háztartások birtokolták állampapírok formájában.

A megtakarítások alapja pedig a folyamatosan emelkedő bérszínvonal és a növekvő foglalkoztatottság: 2010-hez képest egymillióval dolgoznak többen, miközben a munkanélküliség az egyik legalacsonyabb az unióban.

A magyar fizetések egyre többet érnek

A magyar családok emellett egyre magasabb jövedelemre tesznek szert, a bruttó átlagbér megközelíti a 660 ezer forintott. Ennél is nagyobb növekedést ért el a kormány a minimálbér és a garantált bérminimum esetében, amelyek 2010-hez képest már több mint 3,6-szeresükre emelkedtek. Ez a növekedési ütem pedig az uniós élmezőnybe tartozik. Azaz többen és többet is keresnek hazánkban.

Az NGM szerint a fizetések egyre többet érnek. Az elmúlt évtizedben a reálbérek folyamatosan emelkedtek, az emelkedést a háború csak átmenetileg akasztotta meg, hiszen a kormány letörte az inflációt, így szeptembertől újra folytatódik a fizetések vásárlóerejének korábbi években megszokott növekedése.

Magyarországon a növekvő bérek, a növekvő foglalkoztatottság eredményeképp végső soron jelentősen csökkent a szegénység, ugyanis az uniós módszertan szerint 2010-hez képest több mint 1,2-1,3 millióval csökkent a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett népesség száma, ezzel jóval az uniós átlag alá került a szegénység aránya, ami korszakos eredmény.

Mindemellett biztató, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene éves alapon negyedik hónapja folyamatosan nő, azaz a családok egyre többet fogyasztanak, az óvatossági motívum tehát egyre inkább oldódik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.