Magyar gazdaság

Czomba Sándor: soha nem látott magasságban a fizetések

A KSH friss adatai szerint 658 ezer forintra nőtt az átlagkereset itthon.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2024 márciusában tovább folytatódott a bérek dinamikus növekedése. A bruttó átlagkereset 658 400 forintra emelkedett, vagyis az előző év azonos időszakához képest több mint 80 ezer forinttal, azaz 14 százalékkal nőttek a fizetések – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium.

_VEZ6642
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

„Ezzel soha nem látott magasságba emelkedtek az átlagbérek” – állapította meg Czomba Sándor. Az átlagfizetés márciusban már három nemzetgazdasági ágban haladta meg az 1 millió forintot, ezek a pénzügyi szektor, energiaipar és infokommunikáció. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokat értékelve továbbá kiemelte, hogy az előző kormányokhoz képest az Orbán-kormány nemcsak 1 millióval növelte a foglalkoztatottak számát, hanem azt is elérte, hogy 

egy átlagos dolgozó már több mint háromszor akkora fizetést vihet haza, mint 2010-ben. 

Czomba Sándor hozzátette, hogy a célzott és hatékony kormányzati intézkedések visszaszorították az inflációt, amely márciusra 3,6 százalékra zuhant vissza, és azóta is alacsony szinten maradt. Ennek, valamint a 15 százalékos minimálbér- és a 10 százalékos garantáltbérminimum-emelésnek köszönhetően 2023 szeptembere óta, azaz már több mint fél éve emelkednek a reálbérek. Márciusban a fizetések vásárlóereje 9,9 százalékkal nőtt, a bérek vásárlóereje tehát folyamatosan bővül, ami jelentős mértékben járul hozzá a fogyasztás növekedéséhez, ezáltal a gazdasági növekedéshez. 

 

Központi Statisztikai Hivatal forint Czomba Sándor
Kapcsolódó cikkek