Nemzetközi gazdaság

Rekordszinten a német termelői infláció

A legutóbbi német exportadatok azt mutatták, hogy Lengyelország, Csehország és Magyarország soha nem látott szintre növelték részesedésüket a német kivitelben, ezért várható, hogy a német termelői árak növekedése ezekben az országokban is fokozottan hozzájárul majd fogyasztói árak emelkedéséhez.

Németországban a vártnál nagyobb mértékben, 8,5 százalékkal nőttek a termelői árak júniusban az egy évvel korábbihoz képest, ami az adat jegyzése, 1982 januárja, és az akkor jelentkező második olajválság óta a legmagasabb – közölte a Destatis. Elemzők 8,4 százalékot vártak az előző havi 7,2 százalékos emelkedés után. Az áremelkedés a korlátozások miatt kialakult tavalyi alacsony bázisévet, másfelől a folyamatos gazdasági fellendülést tükrözi.

A fő felfelé irányuló nyomást a köztes termékek (12,7 százalék) és az energia (16,9 százalék) okozták, majd a tartós fogyasztási cikkek (1,8 százalék), a nem tartós fogyasztási cikkek (1,5 százalék) és a beruházási javak (1,3 százalék) következtek.

Havi alapon a termelői árak 1,3 százalékkal emelkedtek júniusban, ami szintén meghaladja az 1,1 százalékos előrejelzést, és a májusi 1,5 százalékos drágulást. Az energiaárak májushoz viszonyítva 2,2 százalékkal nőttek, a félkész termékek 1,8 százalékkal drágultak.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A köztes termékek között éves alapon különösen a fémalapú másodlagos nyersanyagok (88,1 százalékkal), a fűrészáru (84,6 százalékkal), valamint a betonacél (62,3 százalékkal) növelték az árakat. Az acél- és faárak emelkedését a növekvő németországi és külföldi kereslet, a nyersanyagellátás problémái és a vasérc importárának meredek emelkedése (83,6 százalék májusban éves alapon) okozhatta. Csak kevés közbenső termék ára esett vissza 2020 júniusához képest, köztük az integrált áramkör (12,1 százalékkal), valamint a faforgács ára (23,7 százalékkal) csökkent leginkább. Az energiaárak nélkül számolt éves termelői árindex 6 százalékos emelkedést mutat.

A legfrissebb lengyel és cseh adatok is a termelői árak a vártnál nagyobb növekedését mutatják. Lengyelországban a termelői árak júniusban éves szinten 7 százalékkal ugrottak meg, az előző havi 6,6 százalékos emelkedés után, meghaladva a piaci várakozásban szereplő 6,8 százalékot. Ez volt a legmagasabb termelői Lengyelországban 2012 januárja óta. Havi szintű emelkedés 0,7 százalékos volt a májusi 0,9 százalék után.

Csehországban 6,1 százalékos volt a termelői árak emelkedése júniusban az egy évvel korábbihoz képest, ami a legnagyobb növekedés 2011 májusa óta. A piac 5,9 százalékos drágulást várt. Havi alapon a termelői árak júniusban 0,8 százalékkal emelkedtek, felülmúlva a 0,7 százalékos előrejelzést.

Az egyre növekvő termelői költségek tovább erősítik az inflációs aggodalmakat.

A fogyasztói árak növekedése Németországban a májusi 2,5 százalékos, tízéves csúcsról ugyan enyhülésbe kezdett, és júniusra 2,3 százalékosra szelídült, azonban az elemzők szerint a termelők költségeinek növekedése előbb-utóbb tovább fokozhatja a fogyasztói árak gyorsulását is.

Ez azért is várható, mert ha a termelők nem tudják költségeiket áthárítani a fogyasztókra, és a termelői és a fogyasztói árváltozás üteme között növekszik az eltérés, úgy az jelentős profitcsökkenést vagy akár veszteséget okozhat termelői oldalon. Mivel a májusi német exportadatok azt mutatják, hogy Lengyelország, Csehország és Magyarország soha nem látott szintre növelték részesedésüket a német kivitelben, ezért várható, hogy a német termelői árak növekedése ezekben az országokban is fokozottan hozzájárulhat majd fogyasztói árak emelkedéséhez, amely Magyarországon már így is a legmagasabb az Európai Unióban.

Németország termelői árak Csehország Magyarország infláció Lengyelország
Kapcsolódó cikkek