Legalább 11 ember vesztette életét egy szibériai bányabalesetben csütörtökön és a több tucatnyi mélyben rekedt bányász mentését le kellett állítani a robbanásveszély miatt – írja a Reuters.

A hó borította Kemerovo tartományban található Lisztvjaznaja bányában a szellőzőaknákban található szénpor kapott lángra, füsttel töltve meg a létesítményt. A tartományi kormányzó szerint a túlélők keresését le kellett állítani, mert túlságosan nagy a robbanás veszélye a levegőben található metán és széndioxid szintje pedig veszélyesen magas.

Fotó: Alexander Patrin / Sputnik / Sputnik via AFP

A balesetben 11-en vesztették életüket, 35-en még a föld alatt vannak és sokakat füstmérgezéssel ápolnak a kórházakban, akik közül 4 ember állapota kritikus. 

A kemerovói szénkitermelés évek óta számos halálos áldozattal jár. 

2007-ben az Uljanovszkaja bánya robbanása több mint 100 áldozatot követelt, míg 2010-ben a Radpadszkaja bányát érintő robbanások több mint 90 embert öltek meg.

Mielőtt a mentést leállították volna a tartomány kormányzója arról beszélt, hogy van áram és szellőzés a bányában, ám a földalatti kommunikációs hálózatok nem működnek.

A tűz kitörésekor mintegy 285 ember tartózkodott a bányában, akik közül legalább 239-en kiértek a felszínre, közölték a hatóságok, akik nem közölték mi okozta a tüzet.