BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási nagyot emelt a cseh jegybank, meglódult a korona

Hatalmasat emelt irányadó rátáján a cseh központi bank (CNB): 125 bázisponttal tolta feljebb a kéthetes repo kamatot, 2,75 százalékra, pedig az elemzők csak 50-et vártak.

Hatalmas meglepetést okozott a cseh jegybank (CNB), az elemzők által várt 50 bázispont helyett 125 bázisponttal emelte irányadó kamatát. A kéthetes repo kamat 2,75 százalékra ugrott, és több, mint egy évtizede nem volt ilyen magas.

Ez már a második nagy meglepetés ezen a héten a közép-európai régióból, és még sokkal nagyobb, mint amit a lengyel jegybank okozott, amikor tegnap 75 bázispontot emelt 1,25 százalékra, pedig az elemzők Varsóban is csak fél százalékpontos változásra számítottak. Felkészül Románia, ahol jövő kedden ül össze a jegybank, és 1,5 százalék az irányadó kamat. A Magyar Nemzeti Bank legközelebb november 16-án vitatja meg, változtat-e az 1,8 százalékos alapkamaton. 

A héten felgyorsult közép-európai kamatemelési ciklust az MNB nyitotta meg még a nyáron, utolsónak Lengyelország csatlakozott hozzá a múlt hónapban. A szigorítás oka, hogy Európa kilábalóban lévő gazdaságaiban az idén felgyorsult az infláció, többek közt az energiakrízis és a nyersanyag-utánpótlás akadozása miatt. A kamatemelések egyelőre nem tudták erősíteni a régió devizáit, mert a pálya az amerikai dollár felé billen, amelyet inkább vásárolnak, miközben a befektetők arra számítanak, hogy a Federal Reserve szigorítja politikáját. A Fed tegnap jelentette be, hogy elkezdi visszafogni pénzbőség-teremtő kötvényvásárlásait, ezt követi a hatalmas cseh kamatemelés. A cseh korona 25,38 környékére erősödött a kamatemelést követően, ami két és fél hetes csúcsot jelent.

Fotó: Shutterstock

 A Fed tegnap jelentette be, hogy elkezdi visszafogni pénzbőség-teremtő kötvényvásárlásait, ezt követi a hatalmas cseh kamatemelés. A cseh korona 25,38 környékére erősödött a kamatemelést követően az euró ellenében, ami két és fél hetes csúcsot jelent, de mindössze negyed százalékkal erősebb a tegnapi záró szinteknél. A cseh infláció 4,9 százalékra ugrott szeptemberben az augusztusi 4,1 százalékról, bőven a CNB 1-3 százalékos célsávja fölé. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.