Az vezetői pénteken bejelentették, hogy csökkenteni szeretnék függőségüket a globális élelmiszer-, mikroprocesszor-, gyógyszer-, nyersanyag- és digitális technológiák beszállítóitól, mivel

Oroszország Ukrajna elleni inváziója újra megerősítette az önellátás fontosságát.

A 27 tagú blokk már a Covid-19 világjárvány alatt szembesült az importfüggőség hátrányaival, amikor a globális ellátási láncok elakadása miatt nem jutott hozzá gyógyszerekhez és mikrocsipekhez. Az EU tisztviselői szerint az ukrajnai háború még egyértelműbbé tette, hogy ezen mielőbb változtatniuk kell, mivel az agresszió miatt el kell távolodni az orosz beszállítóktól. Jelenleg a legfontosabb, hogy mielőbb leszokjanak az orosz gázról, olajról, szénről és nyersanyagokról, valamint alternatív búzabeszállítókat találjanak.

Fotó: Shutterstock

A növekvő instabilitás, a stratégiai verseny és a biztonsági fenyegetések miatt úgy döntöttünk, hogy további lépéseket teszünk európai szuverenitásunk kiépítése és függőségeink csökkentése érdekében– írja a Versailles-ban összegyűlt vezetők közös nyilatkozattervezete.

A nyilatkozat szerint az EU stratégiai partnerségek, készletezés, újrahasznosítás és erőforrás-hatékonyság kihasználása révén csökkentené függőségét az importált nyersanyagoktól.

A félvezetők területén saját gyárakat építene, és 2030-ra megduplázná (20 százalékra) a részesedését a világpiacon

– áll a tervezetben. Jelenleg a félvezetők többsége Tajvanról és az Egyesült Államokból érkezik.

Fotó: Shutterstock

A dokumentum szerint az EU több gyógyszert gyárt majd saját területén, ahelyett hogy Kínából importálná azokat.Továbbá befektetéseket eszközölne az egészségügyi ágazati kutatásokba és fejlesztésébe, valamint olyan digitális technológiákba, mint a mesterséges intelligencia, a felhőalapú szolgáltatások és az 5G mobilhálózat. Az élelmiszerek terén pedig fokozná a növényi alapú fehérjék termelését.

Finanszírozás tekintetében elsősorban az európai és a nemzeti költségvetésekre támaszkodnának, amihez felhasználnák az Európai Beruházási Bank forrásait is. Továbbá a vezetők kijelentették, hogy fiskális politikájuknak mozgásteret kell biztosítania a védelemre, a beruházásokra és az ukrajnai háború negatív gazdasági hatásainak kezelésére fordítható kiadásoknak – áll a tervezetben, amelyet a Reuters ismertetett.