Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amelyet kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.

A műholdat Omar Hajjám 12. századi perzsa költőről, matematikusról, filozófusról és csillagászról nevezték el. A szatellitet 16 másik eszközzel együtt Szojuz rakétával juttatták fel a világűrbe a kazahsztáni Bajkonurban található űrközpontból – közölte az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz.

This handout video grab taken and released on August 9, 2022 by the Russian Space Agency Roscosmos shows the Soyuz-2.1b rocket carrying the Khayyam satellite blasting off from a launchpad at the Baikonur Cosmodrome. - An Iranian satellite launched by Russia blasted off from Kazakhstan early August 9, 2022,  and went into orbit amid controversy that Moscow might use it to improve its surveillance of military targets in Ukraine.
Fotó: Yuri Kadobnov / AFP

Isza Zarepur iráni tájékoztatási miniszter rámutatott, hogy a lépés új fejezetet nyit Moszkva és Teherán stratégiai együttműködésében az űrkutatás terén.

A 600 kilogrammos Omar Hajjám 500 kilométeres Föld körüli pályán kering majd. Az iráni hatóságok szerint környezetvédelmi és mezőgazdasági célokra fogják használni.

Azonban a Nyugat aggódik, hogy a szatellitnek valójában katonai rendeltetése lesz. A műhold egy olyan nagy felbontású kamerát tartalmaz, amelynek köszönhetően nagymértékbennő Irán képessége az Izraelben és a Perzsa(Arab)-öbölben található, nemzetbiztonságilag érzékeny létesítmények megfigyelésére – mutatott rá a The Washington Post című amerikai napilap. Médiaértesülések szerint kezdetben Moszkva használná a szatellitet ukrajnai megfigyelésekre.

Teherán tagadta ezeket a vádakat, leszögezve, hogy a titkosításnak köszönhetően senki sem tudja használni az eszközt Iránon kívül.

A műhold felbocsátására három héttel azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellátogatott Teheránba, ahol találkozott Ebrahim Raiszi elnökkel és Ali Hamenei legfelsőbb vezetővel.

Médiaértesülések szerint Irán több száz drónt készül eladni Oroszországnak.

Teherán védelmébe vette a modern technológiák terén folyó iráni–orosz együttműködést, jelezve, hogy az jóval az ukrajnai háború előtt kezdődött.

Véget értek az iráni atomalku felújításáról szóló tárgyalások

A feleknek el kell dönteniük, hogy az elkészült tervezet elfogadható-e számukra.