Jókora meglepetéssel szolgált a lengyel jegybank a piacoknak szerdán: változatlanul hagyta 6,75 százalékos irányadó kamatát, holott az elemzők a tavaly októberben indult szigorítási ciklus folytatódását várták, igaz, hogy csak egy apró 25 bázispontos emeléssel.

Fotó: Lengyel Nemzeti Bank

A cseh jegybank már a nyáron befejezte a maga szigorítását, de a lengyel lépés kontrasztban áll a magyar és a román jegybank vártnál nagyobb – múlt heti, illetve szerdai – kamatemeléseivel. 

A meglepő lengyel döntést követően zuhanásnak indult a zloty, és 4,845-ig siklott az euró ellenében, pedig nap közben már 4,787-nél erősebb szinten is járt. 

 

A cseh jegybank már a nyáron leállította a maga kamatemeléseit, és a múlt héten a Magyar Nemzeti Bank is jelezte, hogy végzett, de ezt úgy tette, hogy a vártnál is nagyobbat, 125 bázispontot emelt az alapkamaton, és jelezte, hogy a likviditás szűkítésével további monetáris szigorítás következhet.

A szigorú politikára a magyar és a román jegybank indoklása szerint is azért van szükség, mert az nem látszik tetőzni a régióban. A román jegybank szerdai meglepően nagy, 75 bázispontos lépése után – ami 6,25 százalékra vitte fel a fő kamatot –, az ING elemzői megváltoztatták korábbi előrejelzésüket.

Úgy becsültük, novemberben véget ér a kamatemelési ciklus 6,25 százaléknál, de a mai döntés nyitva hagyja az ajtót ahhoz, hogy 2023-ba áthaladóan is folytatódjanak az emelések, és most 7 százalék került a látókörbe

– írták jegyzetükben.

Szerdai lépésével a lengyel jegybank (NBP) kilóg a sorból, hiszen ők nem engedhetik meg maguknak azt, amit a csehek – akik hatalmas devizatartalékukat fogyasztva fékezik a korona gyengülését –, ráadásul a régió legnagyobb gazdaságai közt náluk a legmagasabb az infláció. Az éves lengyel drágulási ráta szeptemberben meglepő mértékben emelkedett, az augusztusi 16,1-ről 17,2 százalékra, 26 éves csúcsra.

Az NBP szerint azonban a további lelassulása várható, és a már végrehajtott monetáris szigorítás visszafogja a keresletet, a cél felé terelve vissza az inflációt. A kamatdöntéseket a beérkező adatok vezénylik majd, és az ukrajnai háború hatásai a lengyel gazdaságra – közölték.