A keleti front után immár a harctér nyugati oldalán is hadi sikereket könyvelhettek el az ukránok, Herszon környékén is stratégiai fontosságú helyen arattak győzelmet az éjjel.

Servicemen of a territorial defence unit train during an exercise in Kryvyj Rih on September 28, 2022, amid the Russia invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Fotó: Genya Savilov / AFP

Az ukránok szeptember első felében indítottak ellentámadást egyszerre keleten és délen, amivel nemcsak meglepniük sikerült az orosz hadsereget, hanem jelentős területeken visszaszorítani is.

Ezzel a nyolcadik hónapja tartó háború során először sikerült jelentős ukrán győzelmeket elérni.

Az ukrán sereg stratégiája türelmet, fegyelmet és pontosságot igényel, és nagyon úgy tűnik, hogy ez a három tulajdonság a haderő vezetésében megvan. A stratégia úgy épül fel, hogy először nagy hatótávolságú rakétákkal vágják el az orosz utánpótlási vonalakat, ezzel zavarva meg a parancsnokságot, majd megfigyelik az orosz védelem gyenge pontjait, ezeket kihasználva behatolnak az oroszok hátországába, és visszavonulásra késztetik a támadó sereget. Ezzel a módszerrel sikerült nagyjából 8000 négyzetkilométernyi területet visszafoglalniuk szeptemberben.

Minden bizonnyal hasonló taktikával próbálkozik az ukrán hadsereg a nyugati fronton is, úgy tűnik, sikerrel.

A Visegrád24 a Twitteren számolt be róla, hogy az orosz védelmi vonal Herszon régió északi részein este szinte teljesen összeomlott, és az ukrán sereg sikeres áttörést hajtott végre.

Arhangelszk települést sikerült felszabadítani, az oroszok visszavonultak, az ukránok pedig már Dudcsanit támadják.

Dudcsani egy alig 2000 fő település a Dnyeper nyugati partján, jó fekvése miatt a visszafoglalása igencsak előnyös lenne az ellentámadás további folytatása szempontjából.

Megszólalt Zelenszkij Liman városának visszafoglalásáról

A Donyeck megyei Liman városát teljesen megtisztították az orosz megszállóktól – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap délutáni videóüzenetében.