Bár a zéró tolerancia politikája nyilvánvalóan nem működik, a kínai kormányzat ragaszkodik hozzá, hogy ezzel a módszerrel fékezze meg a koronavírus-járvány terjedését. A külföldi vállalatvezetők elfogadták, hogy tartós marad a gazdaság állandó leállításának és újraindításának gyakorlata, és próbálnak alkalmazkodni hozzá. „Nem számítunk arra, hogy cégek vonulnak ki Kínából. Csak arra számítunk, hogy diverzifikálják az ellátási láncukat, és bevesznek legalább egy másik országot Kína mellé” – mondta ezzel kapcsolatban a CNBC-nek Nick Marro, az Economist Intelligence Unit világkereskedelemmel foglalkozó vezetője. Már több vállalatvezetőtől hallják is, hogy kezdik életbe léptetni az ellátási láncok diverzifikálására vonatkozó terveiket – tette hozzá.

Tömeges tesztelés oltás helyett. 
Fotó: AFP


A kínai hatóságok a lezárások ellenére próbálják működésben tartani a legfontosabb gyártóüzemeket, ahol a munkaadók képesek biztosítani a szállást a munkavállalóknak, vagy legalábbis azt, hogy a dolgozók csak az otthonuk és a munkahelyük között közlekedjenek. Ez azonban sok esetben embertelen körülményeket teremt, mint az Apple beszállítója, a Foxconn esetében, ahol a munkások menekülni kényszerültek.

„Ha nem változtatnak a zéró tolerancia politikáján, akkor nyilvánvalóan újra meg újra tanúi leszünk hasonlóknak” – vélekedett Patrick Chen, a CLSA tőkepiaci és befektetési csoport kutatási vezetője, aki azonban nem számít ilyesmire. Az embertelen körülmények nyilvánvalóan nem növelik a munkamorált – tette hozzá –, bár a Foxconn pénzügyi juttatásokkal próbálja megtartani a dolgozókat, akiknek az átlagos havi bére ezer dollár (420 ezer forint) körül mozog.
Bár az okostelefonok iránti kereslet globális csökkenése azt jelenti, hogy a csengcsoui gyárban történtek nem okoznak jelentős fennakadást annak ellenére, hogy az Apple némi növekedést könyvelhetett el. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara nyári felmérése szerint mindenesetre majdnem kétszer annyi amerikai cég csökkentette kínai befektetéseit az idén, mint tavaly, és csak nem egész egyharmaduk növelte őket; az utóbbi arány 2021-ben még 38 százalék volt. 

Az Apple-nek nehéz a dolga, mert Kínán kívül csak Indiában talál 200-300 ezer embert iPhone gyártására, és a legújabb modellt már ott is állítják elő. A JPMorgan elemzői szerint azonban az iPhone 14 globális gyártásának csupán az 5 százaléka kerül át az idén Indiába.

COVID-19 : Premier confinement à Hong kong, Pour la premiere fois depuis le début de la pandémie de COVID-19, le gouvernement Hongkongais a imposé un confinement strict sous haute surveillance d'un quartier entier (Jordan) pour une durée de 48 heures, le temps de tester les 10 000 habitants de la zone le 24 janvier 2021, Hong Kong, Chine. (Photo by Olivier CHOUCHANA/Gamma-Rapho via Getty Images)
A lezárások visszafogják a fogyasztást és a gazdasági teljesítményt. 
Fotó: Olivier Chouchana / Getty Images


Az újabb és újabb járványgócok kialakulása , a termelés akadozása és a fogyasztói aktivitás csökkenése meglátszik a leggazdagabb kínai tartományok gazdasági eredményén is. A kínai 3 százalékkal bővült az év első kilenc hónapjában, a tíz legnagyobb regionális gazdaság közül négyben azonban ennél kisebb növekedést mértek: a déli Kuantungban és a keleti Csiangszuban egyaránt 2,3, Szecsuanban csak 1,5, Pekingben pedig mindössze 0,8 százalékost. A turisztikai központnak számító Hainanban az év első felében még 1,6 százalékkal bővült a GDP, a harmadik negyedévben már 0,5 százalékkal zsugorodott, miután augusztusban több tízezer turistával együtt lezárták a sziget központját. A Reuters felmérése szerint az év egészét tekintve 3,2 százalékra lassul a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése, ami messze elmarad a kormány 5,5 százalékos céljától, és majdnem egy fél évszázad leggyengébb eredménye lesz.

Zhengzhou Foxconn offers high salary to recruit 200 thousand workers, Thousands of workers get off work at Foxconn in Zhengzhou city, central China's Henan province, 15 September 2021. (Photo by Zhou Bo / Imaginechina via AFP)
A Foxconn anyagi juttatásokkal próbál munkaerőt csábítani a gyárba. 
Fotó:  Bo Csou / AFP

Magyarázza a bizonyítványt a német kancellár

Olaf Scholz német kancellár Pekingbe utazik, ahol pénteken találkozik Hszi Csin-ping elnökkel. A látogatást éles kritika övezi otthon, de Brüsszelben, Párizsban és azon túl is. Scholz a Politico és a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapokban csütörtökön megjelent véleménycikkében próbálta megmagyarázni, miért éppen most aktuális a látogatás, amikor Hszi korlátlan hatalmat szerzett magának. „Pontosan azért utazom, Pekingbe, mert a »szokásos üzletmenet« többé már nem opció e körülmények között” – írta. „A kommunista párt most véget ért kongresszusának eredménye egyértelmű: a marxizmus–leninizmus kinyilatkoztatása most sokkal szélesebb teret foglal el, mint a korábbi kongresszusok következtetéseiben… ahogy Kína változik, úgy kell változnia annak is, ahogyan Kínával bánunk” – érvelt a német kancellár. Kína fokozottan összpontosít „a kommunista rendszer stabilitásának” és a „nemzeti autonómiának” a megőrzésére, ami következményekkel jár kereskedelmi partnereire nézve. „Kína továbbra is fontos üzleti és kereskedelmi partner Németország és Európa számára – nem akarunk elszakadni tőle. De mit akar Kína?” – tette fel a kérdést. A német kancellár szerint Hszi szándékosan követi azt a politikai stratégiát, hogy a belső piacára összpontosít, miközben a nemzetközi vállalatokat Kínától teszi függővé.