A koronanavírusra hivatkozva korlátozások léptek életbe a 7,5 milliós kínai nagyvárosban, Csengcsouban. Az intézkedések az Apple beszállítóját, a Foxconn helyi üzemét is érintik – írja a Bloomberg.

Zhengzhou Helps Foxconn Employees Head Home
A helyi hatóságok buszokat szerveztek, hogy megkönnyítsék a Foxconn gyár dolgozóinak hazautazását szülővárosukba. Fotó: VCG / VCG via Getty Images

A korlátozások egy hétig lesznek érvényben.

A tajvani vállalat közölte: az ottani üzem továbbra is zárt rendszerben működik, utalva a Kínában a vírusmegelőzési intézkedések részeként általánosan bevezetett buborékszerű elrendezésre, ahol a dolgozók a külvilágtól elszigetelten alszanak, élnek és dolgoznak.

Ugyanakkor olyan képek és videók láttak napvilágot, amin munkások menekülnek a gyárból.

A felvételen az látható, hogy a munkások átmásznak a kerítésen és a feltöltő szerint a több mint 100 kilométerre lévő szülővárosukba menekülnek. A Foxconn jelenleg azon dolgozik, hogy megtartsa a személyzetet és elsimítsa a gyárban lévő feszültségeket, miután a munkavállalók panaszt tettek az intézkedésekre. A távol-keleti cég nagyvonalú bónuszokat ajánlott fel a dolgozóknak, de nem akadályozza meg azokat sem, akik inkább hazamennek.

A Foxconn gyártja az Apple okostelefonjainak mintegy 70 százalékát,

ennek nagy részét a 200 ezer embert foglalkoztató csengcsoui üzem állítja elő. A távol-keleti vállalat rendelkezik kisebb gyárakkal Indiában és Dél-Kínában is. A mostani korlátozások és a munkások menekülése biztosan negatívan érinti a termelést, és az sem világos, hogy az alkatrészek beszállítása zökkenőmentesen zajlik majd.

Bármilyen fennakadás azzal fenyeget, hogy az Apple finoman összehangolt ellátási lánca megbénul. Az alkatrészeket Európából Ázsiába szállítják,  Csengcsouban kézzel szerelik össze az eszközöket, majd tovább szállítják őket a világ többi részébe. Ivan Lam, a Counterpoint vezető elemzője szerint a méregdrága iPhone 14 sorozat gyártó-kapacitásának 80 százalékát ez az egyetlen üzem adja.

A  Kínai Kommunista Párt (KKP) 20. kongresszusán újraválasztották Hszi Csin-pinget, aki ragaszkodik a fogyasztást és a termelést korlátozó, valamint a lakosságot egyre jobban elkeserítő zéró-Covid-stratégiához. A múltban számtalan esetben zártak le milliós nagyvárosokat, ami a jövőben is megszokott maradhat.

A szigorú járványvédelmi intézkedések és az ingatlanpiaci válság visszafogják Kína gazdaságát, emiatt az IMF a múlt héten csökkentette a távol-keleti óriás előrejelzését. A nemzetközi szervezet arra számít, hogy jövőre Peking fokozatosan kivezeti a zéró-Covid-stratégiát, ám ennek egyelőre nincs sok jele.

Az Apple eddig nem reagált a hírekre. 

Hamarosan rákényszerülhet a nyitásra Kína, a gazdaság már nem bírja sokáig

A jövő heti pártkongresszuson bizonyosan téma lesz a koronavírus és a zéró-Covid-politika is. Az önkormányzatok rossz pénzügyi helyzete kikényszerítheti a szigorú zárlat feloldását.