Sencsenben 18 millió, Szecsuan tartomány fővárosában, Csengtuban 21 millió ember került valamilyen szintű korlátozás alá. Sencsen üzleti negyedében vasárnapig meghosszabbították az intézkedéseket, amelyek érintik az Apple iPhone-t összeszerelő Foxconn fő üzemegységét is. A város többi részén lakókat csak arra kérték, hogy lehetőleg dolgozzanak otthonról, és tilos minden közösségi aktivitás, bezártak az éttermek és szórakozóhelyek.

Shenzhen,,Guangdong,,China,-,March,17,,2022:,The,Empty,Streets
Fotó: Shutterstock


Ez a legsúlyosabb járványhelyzet Sencsenben tavasz óta, de a helyi hatóságok most nem léptek fel olyan drasztikusan, mint márciusban, nem zárták le a teljes várost, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését. A szigorú zérótolerancia politikája ugyanis egyre inkább érezteti a hatását a kínai gazdaságban. Sencsen a külföldi befektetések egyik központja, az 1970-es évek óta a világ egyik leggyorsabban fejlődő városa és Kína legforgalmasabb kikötője, így a hatóságok igyekeznek elkerülni az irodák és a gyárak leállítását, hogy ne okozzanak még nagyobb gazdasági károkat és fennakadást a globális ellátási láncban. 

A városban egyébként a lakosság létszámához viszonyítva jelentéktelen számú, mindössze 87 új esetet jelentettek csütörtökön a szerdai 62 után.

Szecsuan fővárosát viszont 150 új eset miatt lezárták csütörtök este – pedig csökken az új fertőzöttek száma –, és tömeges tesztelést rendeltek el a hét végére. Azt egyelőre nem tudni, hogy a zárlatnak vége lesz-e a vasárnap. Csengtuban mindenkit otthoni munkavégzésre köteleztek a kulcsfontosságú munkakörben dolgozókon kívül. Kivételt csak azok az iparvállalatok élveznek, amelyek biztosítani tudják a zárt kapuk mögötti termelést. 

„Normálisan működik” a Toyota csengtui egysége, ahol évente 105 ezer autót gyártanak, a Volvo viszont leállította az üzemét a városban.

This aerial photo taken on September 1, 2022 shows nearly empty roads amid restrictions due to an outbreak of the Covid-19 coronavirus in Chengdu, in China's southwestern Sichuan province.
Fotó: AFP

A vezető kínai részvényindexek gyengültek pénteken a szigorúbb korlátozások miatt, amelyek lassítani fogják a gazdasági kilábalást. A CSI 300 index 0,5 százalékot, a Hang Seng 0,7, a Hang Seng China Composite egy százalékot esett. A világ második legnagyobb gazdasága a második negyedévben a széles körű leállások miatt erősen lelassult, negyedéves összehasonlításban 2,6 százalékkal zsugorodott a júniussal zárult három hónapban. 

Egyre több jel utal arra, hogy a harmadik negyedévben meginduló fellendülés is megrekedhet az újabb járványgócok kialakulása miatt. 

Ilyen például, hogy a feldolgozóipar teljesítménye augusztusban már a második egymást követő hónapban csökkent, miközben lassult a szolgáltatóipari ágazat teljesítménynövekedése. 
„A helyzet az elmúlt napokban gyorsan romlott, mivel néhány, tízmilliónál nagyobb lakosságú megaváros, köztük Kanton, Sencsen, Csengtu, Tiencsin, Sicsiacsuang, Vuhan és Sanghaj, jelentősen szigorította a korlátozó intézkedéseket. Úgy véljük, hogy a piacok még mindig alábecsülik a koronavírus-járvány újabb gócainak súlyosságát” – írta jegyzetében a Nomura. Részben a járványkezelésre, valamint a gyenge keresletre és az augusztusi energiakorlátozásokra hivatkozott a japán pénzügyi holding és az amerikai Goldman Sachs is, amikor ismét megvágták a kínai növekedési kilátásokat.