A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerdai közlése szerint a világ áruforgalmának volumene a 2022-es 2,7 százalékos növekedést követően idén várhatóan 1,7 százalékkal bővül. Az idei előrejelzés jóval elmarad a 2008-as pénzügyi válságot követő kereskedelmi visszaesés utáni évek átlagosan 2,6 százalékos éves növekedési ütemétől.

Finance,Concept,With,Stack,Of,Coins,,Wto,Or,World,Trade
Ellenálló a de még így is kisebb mértékben nő, mint tavaly
Fotó: Shutterstock

A világgazdaság bővülési üteme idén 2,4 százalékra lassul a 2022-es 3, illetve a 2021-es 5,9 százalékról a WTO előrejelzése szerint.

A WTO közgazdászai szerint az lassítja a növekedés ütemét. Az élelmiszer- és energiaárak Ukrajna 2022. februári orosz invázióját követő meredeken megemelkedtek és még jelenleg is magasabbak, mint azelőtt.

A 2022-es éves kereskedelmi növekedési ütem elmaradt a WTO 3,5 százalékos bővülésre vonatkozó októberi előrejelzésétől.

A és az infláció 2022-ben szorosan összefüggött - mondta Ralph Ossa, a WTO vezető közgazdásza. Megjegyezte, hogy kezdetben az ukrajnai háború okozta kínálatcsökkenés növelte az inflációt és csökkentette a kereskedelem növekedését. Később a központi bankok, infláció megfékezését célzó kamatemelései csökkentették az áruk iránti keresletet, és rontották tovább a kereskedelem lehetőségeit.

 

A kereskedelmi tevékenység negyedik negyedévi lassulása ellenére a világkereskedelem 2022-ben sokkal jobban teljesített, mint a legrosszabb forgatókönyvek, amelyeket nem sokkal az ukrajnai háború kitörése után mutattak be. 

Azaz a kereskedelem ellenállónak bizonyult a sokkokkal szemben.  

Ugyan  az Európába tartó orosz földgázszállítások leálltak, de az importáló országok képesek voltak cseppfolyósított földgázt (LNG) beszerezni más szállítóktól, többek között az Egyesült Államokból és Katarból. Eközben pedig a nettó élelmiszer-importőrök az alapvető szükségletek kielégítése érdekében a helyettesítő termékek körét bővítették. Etiópia búzát vásárolt az Egyesült Államokból és Argentínából, hogy ellensúlyozza az Oroszországból és Ukrajnából származó behozatal hirtelen csökkenését.

A genfi székhelyű multilaterális szervezet arra számít, hogy

a világkereskedelem növekedése 2024-ben 3,2 százalékra gyorsul. Emellett ugyanakkor a WTO kockázatokra is figyelmeztet, többek között a geopolitikai feszültségek kiéleződésére és az élelmiszer-biztonság hiányára.

A monetáris szigorítás előre nem látható következményei, a pénzügyi instabilitás és a magasabb adósságszintek további lehetséges veszélyeket jelentenek - írta meg a The Wall Street Journal.

Az ukrajnai háború nem viselte meg annyira a globális kereskedelmet, mint azt sokan várták

Ukrajna exportjának értéke 2022-ben harminc százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. A háború miatt sokan úgy vélték, hogy a globális kereskedelem legjobb esetben is csak három százalék körüli bővülést érhet el, azonban a gyakorlat rácáfolt az előrejelzésekre. A legtöbb ország jól reagált a háború kihívásaira, és képes volt beszállítót váltani vagy alternatív termékekre cserélni a korábbiakat.