Világgazdaság

Az ukrajnai háború nem viselte meg annyira a globális kereskedelmet, mint azt sokan várták

Ukrajna exportjának értéke 2022-ben harminc százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. A háború miatt sokan úgy vélték, hogy a globális kereskedelem legjobb esetben is csak három százalék körüli bővülést érhet el, azonban a gyakorlat rácáfolt az előrejelzésekre. A legtöbb ország jól reagált a háború kihívásaira, és képes volt beszállítót váltani vagy alternatív termékekre cserélni a korábbiakat.

A a vártnál nagyobb mértékben nőtt 2022-ben az orosz–ukrán háború okozta kihívások ellenére. Az oroszországi és az ukrán termékeknek leginkább kitett országoknak sikerült még időben új beszállítókat vagy helyettesítő termékeket találniuk – közölte a Kereskedelmi Világszervezet (WTO).

Zhoushan Port In Zhejiang
Fotó: China News Service

A Reuters írta meg, hogy a globális kereskedelmi felügyelet mindössze 3 százalékos növekedést jósolt 2022-re, mivel a háború számos fennakadást okozott az exportban. A legnagyobb problémát a gabonák és az energiahordozók jelentették. A WTO vezető közgazdásza, Ralph Ossa egy friss elemzésében azt írta, hogy a globális a vártnál nagyobb mértékben tudott növekedni. A tényleges anyagot a WTO nem közölte, mivel a végleges számok áprilisban lesznek majd publikusak. Ossa kiemelte, hogy a világkereskedelem rugalmasabb volt, mint várták.

Orosz–ukrán háború: villámháborúnak indult, mégis egy éve tart az öldöklés – térképen mutatjuk, hogy változott a frontvonal

Az orosz előrenyomulás csúcspontján Ukrajna területének több mint negyedét elfoglalták, az ukrán ellentámadás azonban jókora területet visszavett. A háború végét egyelőre nem látni.

A helyettesítő termékek között említették, hogy sok ország, amely korábban búzát importált Ukrajnából, rizsre cserélte a piacról eltűnő terméket. Egyiptom kitartott a búza mellett, de Ukrajna helyett az Európai Unióból és az Egyesült Államokból kezdte beszerezni.

Ukrajna exportja tavaly összességében 30 százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbihoz képest.

Ugyanebben az időszakban Oroszország exportja 15,6 százalékkal nőni tudott. Ezt a bővülést elsősorban az üzemanyagok, a gabonák és a műtrágya árának emelkedésével tudta elérni a WTO jelentése szerint.

Ossa elemzésében kifejtette, hogy a nyugati szankciók miatt az orosz külkereskedelem jelentősen átrendeződött, az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával minimumra csökkent, miközben Kínával és Indiával jelentősen megnőtt.

A kiigazítás mintája összességében összhangban van a szankciók mintájával

– írta Ossa.

 

globális kereskedelem háború WTO évforduló