Jelentősen, 1 százalékra lassul a növekedése jövőre az idei 3,5 százalékról a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szerdán ismertetett friss előrejelzése szerint.
 

2022.02.10. BudapestE-kamionKigördült Magyarország első elektromos meghajtású konténerszállító kamionja a METRANS csepeli vasúti termináljáról.Fotó: Kurucz Árpád (KA)MAgyar Nemzet 2022.02.10. Budapest
E-kamion
Kigördült Magyarország első elektromos meghajtású konténerszállító kamionja a METRANS csepeli vasúti termináljáról.
Fotó: Kurucz Árpád (KA)
MAgyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

A genfi székhelyű intézet az idei előrejelzését fél százalékponttal javította az áprilisban várt 3 százalékról, a jövő évi növekedési becslését ugyanakkor 3,4 százalékról rontotta 1 százalékra. 

Ngozi Okonjo-Iweala, a WTO főigazgatója szerint a világgazdaság összetett válsággal néz szembe, a 2023-as év sokkal borúsabbá vált. Jövőre az importkereslet várhatóan mérséklődik, mivel a világ vezető gazdaságai különböző okok miatt lassulnak. Európában az orosz–ukrán konfliktus okozta magas energiaárak a fogyasztói kiadások csökkenéséhez és a termelők költségeinek a növekedéséhez vezetnek. Az Egyesült Államokban a monetáris szigorítás a kamatérzékeny szektorokat érinti. Kínának a koronavírus-járványok többszöri előfordulása, a termelés visszaesése és a kereslet gyengülése okoz gondot.

Az üzemanyag-, élelmiszer- és műtrágyaimportra fordított kiadások növekedése élelmiszerhiányhoz és adósságproblémákhoz vezethet a fejlődő országokban – figyelmeztetett a nemzetközi szervezet. A WTO-jelentésben megjegyzik, hogy az előrejelzéseket nagy fokú bizonytalanság övezi a fejlett országok központi bankjainak változó politikája, valamint az orosz–ukrán konfliktus kiszámíthatatlansága miatt.