A vártnál gyorsabban nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban: augusztusban az előző hónaphoz képest a várt 0,2 százalék helyett 0,6 százalékos bővülést mértek a júliusi 0,5 százalék után. Éves bázison 2,5 százalékos a növekedés az előző havi 2,6 százalék után.

People shop for groceries as Democratic candidate for Pennsylvania Governor Josh Shapiro tours the Black-owned business and talks about economic development with community members, faith leaders and business owners at Grocery Outlet Bargain Market in North Philadelphia, PA,  USA on October 19, 2022. (Photo by Bastiaan Slabbers/NurPhoto) (Photo by Bastiaan Slabbers / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Augusztusban a vártnál gyorsabban nőtt az amerikai kiskereskedelmi forgalom.
Fotó: AFP

Az amerikai fogyasztásnak köszönhetően a világ legnagyobb gazdasága továbbra is megúszta a recessziót, ám egy befektetők körében végzett felmérés szerint azonban lassan ennek vége, és hamarosan az amerikaiak is meghúzzák a nadrágszíjat – de ez, mint kiderült, még nem augusztusban következett be.

A vártnál nagyobb ütemben emelkednek a termelői árak is: 0,7 százalékkal ugrottak meg júliushoz képest; itt csak 0,4 százalékos növekedést vártak az elemzők az előző havi 0,3 százalék után. Éves bázison is a várt 1,2 százaléknál nagyobb, 1,6 százalék volt a növekedés üteme a júliusi 0,8 százalék után.

Csütörtökön hozták nyilvánosságra az új munkanélküliségi adatokat is, újonnan a várt 225 ezer helyett csak 220 ezren nyújtottak be segélykérelmet, ami mindössze háromezres emelkedés az előző hetihez képest.

Employees work as they make respiratory masks in a family-owned medical equipment factory in north Miami, Florida on February 15, 2021. A Florida company that saw an opportunity in the N95 mask shortage when the coronavirus pandemic began last year now has 30 million unsold masks because it can't find buyers in the United States. DemeTech, a Miami-based factory, blames lower prices from China, while a wholesale buyer thinks instead that the problem is that US buyers are wary of new manufacturers. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
A termelői árak is gyorsabban nőttek a vártnál.
Fotó: AFP

A piacok a termelői ár, a kiskereskedelmi forgalom és a munkanélkülisegély-kérelmek adataira vártak egész nap, hogy újabb jeleket kapjanak a monetáris szigorítás kilátásait illetően.

A fogyasztói árak növekedése a várakozásoknak megfelelően megugrott augusztusban az olaj- és benzinárak emelkedése miatt, és az előzetes várakozások szerint a termelői árak alakulása nem fogja befolyásolni a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve következő döntését. 

A piacok 97 százalékos valószínűséget adnak annak, hogy a Fed a jövő heti ülésén változatlanul, a 22 éves csúcsot jelentő 5,25-5,5 százalékon hagyja az irányadó kamatot. 40 százalékos azonban az esélye annak, hogy a Fed novemberben folytatja a szigorítást.

Az adatok nyilvánosságra hozása előtt minimális, 0,5 százalék alatti pluszban voltak a határidős indexjegyzések a New York-i tőzsdén.