A várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre szerdán a Fed. Az amerikai jegybank ezzel 2001 óta a legmagasabb szintre, az 5,25–5,5 százalékos sávba húzta fel az irányadó kamatot.

Fotó: AFP

A testület a javuló inflációs környezet ellenére már 11. alkalommal szigorított a hitelkondíciókon 2022 márciusa, vagyis a kamatemelési ciklus kezdete óta. Az Egyesült Államokban júniusban éves alapon 3 százalékra mérséklődő fogyasztói áremelkedést mértek, egy éve még 9,1 százalékos volt a pénzromlás üteme.

A 25 bázispontos kamatemelés szinte borítékolható, a valójában trükkös rész a jegybanki kommunikáció lesz. Ugyanis korábban a jegybank utalt még egy további kamatemelésre, és a dotplot is ezt mutatta, a piac viszont azóta sem igazán hisz ebben. Így a mai Fed-sajtótájékoztató fő témája az lehet, hogy Powellnek sikerül-e elfogadtatni a piaci szereplőkkel azt, hogy még egyszer emelni fognak, vagy inkább a Fed hátrál meg a csökkenő inflációs adatokra reagálva

– írták a kamatdöntés előtt kiadott szerdai kommentárjukban az Erste elemzői.

A piacok által leginkább várt forgatókönyv bejelentését követően a három vezető tengerentúli részvényindex felfelé vette az irányt. A Dow Jones 0,04 százalékos mínuszból félszázalékos pluszba fordult át, az S&P 500 0,3 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos veszteségét ledolgozva 0,3, illetve 0,2 százalékkal emelkedett.

Az euró-dollár keresztárfolyamában nagy változás nem történt közvetlenül a kamatdöntés kihirdetése után, az eurót 0,15 százalékkal drágábban, 1,107 dollárért adják a devizapiacon.

A Fed hivatalos közleménye alig változott az előző, júniusi döntéshez képest.  A közleményben jelezték, hogy a kamatlábak terén még további munkára lehet szükség ahhoz, hogy az ismét 2 százalékra csökkenjen. A Fed ezért továbbra is „nagy figyelemmel” követi az inflációs kockázatokat, és „értékelni fogja a további információkat és azok monetáris politikára gyakorolt hatását”.

Nem kizárt a további szigorítás sem

A döntést követő sajtótájékoztatón Jerome Powell elmondta, ülésről ülésre vizsgálják a további szigorítások szükségességét. A következő, szeptemberi ülésig még két inflációs és munkaerőpiaci adat is érkezik, ezek tükrében elképzelhető a kamatszint további emelése, de az irányadó ráta tartása is.

Továbbra is adatoktól függő megközelítést fogunk alkalmazni annak meghatározásához, hogy milyen mértékű politikai szigorítás lehet megfelelő

– hangsúlyozta a Fed elnöke.

Powell szerint a Fed még nem teljesen biztos abban, hogy az inflációt sikerült legyőzni, annak ellenére, hogy a legutóbbi adatok alapján az áremelkedés erősen lehűlt.

Látnunk kell, hogy az infláció tartósan lecsökkent. (…) Úgy gondoljuk, hogy egy ideig még biztosan szigorú politikára van szükség, és készen kell állnunk arra, hogy tovább emeljünk, ha úgy gondoljuk, hogy ez helyénvaló

– mondta Powell, rámutatva, hogy a maginfláció még mindig 3 százalék felett van.

A sajtótájékoztató végére a részvényindexek lendülete is megtört, a Dow, az S&P 500 és a Nasdaq egyaránt a negatív tartományba esett vissza.

 

Cikkünk frissül