A fogyasztói árak az elmúlt hónapok leggyorsabb ütemében és a vártnak megfelelően 0,6 százalékkal emelkedtek augusztusban havi bázison a júliusi 0,2 százalékos növekedés után a munkaügyi minisztérium szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint. Éves bázison 3,7 százalékos az emelkedés az előző havi 3,2 százalék és a 27 havi mélypontot jelentő júniusi 3 százalék után; ez valamivel meghaladja a 3,6 százalékos piaci előrejelzéseket.

Gas station signboards display prices in Bethesda, Maryland on August 6, 2023. The American Automobile Association's average price for a gallon of regular gasoline is $3.829, up from $3.331 on January 2, 2023. This increase could have an impact on the latest Consumer Price Index, scheduled for release on August 10. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Az olaj és a benzin árának emelkedése miatt ugrott meg az amerikai
Fotó: AFP

Elemzők számítottak a romlásra, ennek egyszerű oka van: az olaj és ennek következtében a benzinárak jelentős emelkedése. Az olajárak majdnem 25 százalékkal emelkedtek július vége óta, az Egyesült Államok egyes részein egy gallon benzin ára augusztusban megközelítette a négy dollárt – emlékeztetett a Market Watch.

A gazdaság legnagyobb részében azonban lassul az áremelkedések üteme, ezért is kap nagyobb hangsúlyt a maginfláció, amely havi bázison a várt 0,2 stagnálással ellentétben 0,3 százalékkal emelkedett csak, éves bázison pedig a jelzett, 22 havi mélypontot jelentő 4,3 százalékkal a júliusi 4,7 százalék után.

Bár ez még mindig igen messze van a Federal Reserve 2 százalékos céljától, a maginfláció folyamatosan csökken a negyvenéves csúcsot jelentő, egy évvel ezelőtti 6,6 százalékról. A mérsékelt emelkedés várhatóan arra bírja majd Fedet, hogy jövő heti ülésén változatlanul hagyja az irányadó kamatot, annál is inkább, mert a legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy augusztusban a vártnál jóval kevesebbel nőtt a foglalkoztatottak száma, vagyis kezd hűlni végre az amerikai munkaerőpiac, ami fontos szempont a döntésnél.

Vermont EconomyA view of the Mobil gas station in Stowe, United States on June 19, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A benzin ára az Egyesült Államok egyes részein ismét közelíti a gallononkénti négy dollárt.
Fotó: AFP

Vegyes a kép, a Fedet ugyan bátorítani fogja a maginfláció mérséklődésének trendje, de annak a szintje még mindig túl magas

– hangsúlyozta a Reutersnek Sam Bullard, a Wells Fargo vezető közgazdásza. A Nomura elemzői is fenntartják a véleményüket, hogy a Fed egészen az év végéig tartja majd a jelenlegi 5,25–5,5 százalékos irányadó kamatot, amely a legmagasabb 22 éve.

A CNBC jelentése szerint nagyjából a Wall Street is a kamatelemelés szüneteltetését árazta be

93 százalékos valószínűséget adnak annak, hogy a Fed a jövő héten a tartás mellett szavaz.

A piac lényegében azt árazza, hogy mostantól vége a kamatemeléseknek. Ha a vártnál magasabb számot kapunk, az megerősíti azt a narratívát, hogy a bérinfláció hajtja a gazdaság egészének strukturális inflációját

– hangsúlyozta Matt Stucky, a Northwestern Mutual Wealth Management Company vezető portfóliómenedzsere.