Tonnaszám importálják illegálisan a hulladékot Romániába a bűnszervezetek, a bukaresti hatóságok nehezen tudják felszámolni az évek óta tapasztalt jelenséget. Egy átfogó razzia keretében kedden 44 helyszínen folytattak házkutatást az ország nyugati megyéiben, ennek eredményeként a román főügyészség szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes ügyosztálya (DIICOT) hét személyt vett őrizetbe, és kezdeményezve előzetes letartóztatásukat. 

Russia.,Kolpino.,7,May.,2016.,Piles,Of,Garbage,In,The
Fotó: Shutterstock

A bűnszervezet feltételezett vezetőjét, egy nagyváradi vállalkozót a repülőtéren fülelték le, amikor hazatért törökországi nyaralásáról. Több helyszínen mintegy 50 tonna hulladékot találtak. Mobiltelefonokat, iratokat, laptopokat, mintegy 100 ezer eurónyi készpénzt foglaltak le, emellett elrendelték három cég számláinak zárolását.

Az érintett vállalkozások törvénytelenül hoztak be hulladékot Romániába uniós tagállamokból, „jelentős haszonszerzés céljából”. A 2021 óta működő bűnszervezet tevékenysége az ország nyugati megyéire és Bukarestre terjedt ki, tagjai az ügyészek szerint értékesítés és újrahasznosítás ürügyén, a környezetvédelmi előírásokat megszegve hurcolták be külföldről az újrahasznosításra valójában alkalmatlan hulladékot.

A bűnszervezet különböző csoportjai leosztották egymás között a feladatokat. 

Az egyikre hárult az üzletkötés, ők vették fel a kapcsolatot különböző európai vállalatokkal, amelyek az újrahasznosítható vagy hasznosítható hulladéknak álcázott szállítmányokat Romániába exportálták. 

Egy másik csoport azokból a fuvarozókból állt, akik hamisított árukísérő okmányokkal Romániába szállították a legtöbbször ömlesztett, háztartási szemetet is tartalmazó hulladékot, míg a hulladékok hasznosítására vagy újrahasznosítására szakosodott romániai cégek vezetői megrendelték a szállítmányokat.

A bűnbanda tagjai tudták, miként játsszák ki a határrendészet vagy a nyomozó hatóságok éberségét: a fuvarozók csak hét végén és általában éjszaka érkeztek a magyar–román határhoz, kihasználva az ellenőrzéseket végző személyzet fáradtságát, valamint azt, hogy a környezetvédelmi ellenőrök olyankor nem dolgoznak a határátkelőkön.

Environment,Disaster,,Illegal,Trash,Dump
Fotó: Shutterstock

 A razzia során 57, összesen több mint 1500 tonna hulladékból álló, elsősorban Olaszországból származó illegális szállítmányt foglalt le az ügyészség. 

A hulladékimport nagy üzlet, hiszen a nyugat-európai országokban alkalmazott tarifákhoz képest Romániában jóval olcsóbb, mintegy 6000 forintba kerül egy tonna hulladék újrahasznosítása.

Szakértők szerint a most leleplezett bűnbanda csupán egy a sok közül, a hulladékmaffiát csak úgy lehetne felszámolni, ha a román hatóságok a faanyag-nyomkövető rendszer mintájára tökéletesítenék hulladék-nyomkövető rendszert. 

Mások a környezetvédelmi ügynökség, a környezetőrség, az adóhatóság, a rendőrség és a hírszerző szolgálat közötti információáramlás megkönnyítését javasolják, ami jelentősen hozzájárulna az illegális hulladékbehozatal visszaszorításához. 

Octavian Berceanu, a környezetőrség egykori országos vezetője úgy véli, 

Románia majdani schengeni csatlakozása még inkább fellendítheti a hulladékcsempészetet, 

mert a vámellenőrzések megszűnése lehetővé teszi, hogy az olasz maffia több száz teherautónyi és vagonnyi hulladékot küldjön az országba Európa minden részéből. 

Szerinte túlságosan megengedő a törvényi szabályozás, lehetővé teszi ugyanis, hogy a vállalkozások három évig tárolják a papíron feldolgozásra szánt hulladékokat, ez idő alatt azonban nem ellenőrzi senki őket, hulladékhegyeket gyűjthetnek össze úgymond értékesítésre, majd időközben csődöt jelentenek, és nem lehet felelősségre vonni őket. Egyébként 

tavaly több mint 3 ezer tonna, illegálisan Romániába szállított hulladékot foglaltak le a hatóságok. 

Mindez annak köszönhető, hogy gyakorlatba ültették az országba érkező valamennyi hulladék nyomonkövetési rendszerét, valamint korlátozták a hulladék és használt áruk behozatalában eljáró határátkelőhelyek számát.