Mind több a külföldi munkavállaló Szerbiában. Az ottani munkaadók igényeit ugyanis nem minden szektorban elégíti ki a hazai kínálat. Sokszor nem találnak megfelelő szakembereket a munkafeladatok elvégzésére. Az idénymunkások között is vannak külföldiek. 

Bulgaria-Serbia Gas Connection
Épül a Szerbiát Bulgáriával összekötő gázvezeték.
Fotó: NurPhoto via AFP

A legtöbb külföldi munkavállaló az építőiparban dolgozik. Nagy hiány van képzett kőművesekből, asztalosokból és hegesztőkből, de segédmunkásokból sincs elegendő. Sofőrökből is kevés van, a vendéglátóipar és a mezőgazdaság is munkaerőhiánnyal küzd. Pár évvel ezelőtt még elhanyagolható volt a külföldi munkavállalók aránya, de tavaly, 

egy év alatt 35 ezer munkaengedélyt hagytak jóvá külföldiek számára, idén pedig már most meghaladta számuk ezt a nagyságrendet. 

Zoran Martinovic, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat igazgatója a Tanjugnak nyilatkozva elmondta, hogy

a legtöbb külföldi munkavállaló Kínából érkezik. 

Vannak azonban indiai, török, albán, nepáli, pakisztáni vendégmunkások, illetve Észak-Macedóniából és Bosznia-Hercegovinából is nagy számban dolgoznak Szerbiában.  Az ukrajnai háború miatt ukrán és orosz szakemberek is jöttek, ők sok esetben az IT-szektorban érdekeltek, és saját vállalkozást indítottak.  

Kiürül az ország

Nebojsa Atanackovic, a Szerbiai Munkaadók Uniójának tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, hogy egyre több esetben a hazai munkavállalók már keveslik a juttatásokat, elvándorolnak, vagy más munkát keresnek. Az uniós juttatásokat megközelítő fizetéseket nem tudnak kínálni, de Szerbiában alacsonyabbak a megélhetési költségek is, ezért lehet vonzó a külföldiek számára. 

Szerbia kezdett „kiürülni” az elöregedő lakosság és a munkaerő elvándorlása miatt. 

Külföldi munkaerőt a szerbiai munkaadók csak akkor alkalmazhatnak, ha a foglalkoztatási szolgálatból megerősítik, hogy nincs megfelelő képesítésű hazai jelentkező. A külföldi munkavállalókról szóló új előírások azonban a munkaengedélyek kiadásának további egyszerűsítését irányozza elő. Jövő év februárjától kezdve a belügyminisztérium egy eljárás keretében hagyja jóvá a tartózkodási és a munkavállalási engedélyt a külföldi kérelmezőknek.