Nemzetközi gazdaság

Meg se kottyant a háború az izraeli földgáztermelésnek

Tavaly új rekordot döntött az izraeli termelés, de idén még tovább fokoznák a nyersanyag felhozatalát.

A Hamásszal vívott háborúja ellenére tavaly mintegy 25 százalékkal növelte a földgázszállításait Egyiptom és Jordánia felé Izrael – közölte hétfőn a zsidó állam, hozzátéve, hogy a jövőben még tovább növelnék az exportot.

A régiós központi álmokat dédelgető ország energiaminisztere, Eli Cohen közleményben arról beszélt, hogy a gázexport drámai felfutása bizonyítja, a földgázpiac Izrael számára stratégiai fontosságú – írja a Reuters.

A view of the platform of the Leviathan natural gas field in the Mediterranean Sea is pictured from the Israeli northern coastal beach of Nasholim, on August 29, 2022. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Fúrótorony a Leviathan földgázmezőn. Fotó: AFP

Cohen szólt arról is, hogy az további növelése révén 

az izraeli földgáz akár Európába is eljuthat, az egyiptomi cseppfolyósító üzemeken vagy saját kapacitások létrehozásán keresztül.

A legnagyobb, a Chevron és két izraeli partnere által működtetett mező, a Leviathan tavaly 6,29 milliárd köbméter gázt küldött Egyiptomba és 2,71 milliárd köbmétert Jordániába. A közeli Tamar mező pedig összesen 2,56 milliárd köbméter gáz exportját tette lehetővé, annak ellenére, hogy októberben egy hónapig nem üzemelt a háború kitörése miatt.

Mindent egybevetve a gáztermelés 13,9 százalékkal volt magasabb tavaly, mint 2022-ben, és ezen az államnak 2,19 milliárd sékel (215 milliárd forint) bevétele volt, melyet a nemzeti vagyonalapba utalnak.

 

izraeli háború Leviathan gáz izraeli
Kapcsolódó cikkek