A brit jegybank a várakozásoknak megfelelően egymást követő ötödik ülésén, csütörtökön is 16 éves csúcson, 5,25 százalékon hagyta az alapkamatot annak ellenére, hogy az februárban két és fél éves mélypontra lassult.

A Bank of England megvárja, hogy tényleg enyhül-e az inflációs nyomás / Fotó: AFP

A Bank of England (BoE) azonban az elmúlt hetekben figyelmeztetett, hogy további bizonyítékokat akar látni az inflációs nyomás csökkenésére, és egyetért ezzel George Buckley, a Nomura közgazdásza is, aki szerint 

az Egyesült Királyság még messze nem tart ott, hogy az éves áremelkedés szintje elérje a célul kitűzött 2 százalékot.

Vannak azonban kockázatai a kamatszint tartásának is – emlékeztetett tudósításában a The Guardian. A lap idézte Andy Haldane-t a BoE egykori vezető közgazdászát, aki a múlt héten figyelmeztetett, hogy a tartósan magas kamatok megfojthatják az egyébként is gyengélkedő gazdaságot.

A kormány is alig várja a kamatvágást

A választásra készülő kormánynak is szüksége lenne a kamatok csökkentésére, mert súlyosak az adósságterhek, és a vártnál nagyobb lett februárban a költségvetési hiány.

Britain's Chancellor of the Exchequer Jeremy Hunt leaves 11 Downing Street to present his Autumn Budget Statement at the House of Commons in London on November 22, 2023. (Photo by Stefan Rousseau / POOL / AFP)
Úgy tűnik, Jeremy Hunt pénzügyminiszter tudja tartani a tervezet éves deficitet / Fotó: Stefan Rousseau / POOL / AFP

A statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint a nettó hitelfelvétele – az állami tulajdonú bankok kivételével – a múlt hónapban elérte a 8,4 milliárd fontot. (Egy font 462 forint.)

Ez ugyan jelentős javulás az egy évvel ezelőtti 11,84 milliárd fonthoz képest, de messze meghaladja az 5,95 milliárd fontos elemzői várakozásokat, és a Reuters szerint jól mutatja, milyen kevés mozgástere lesz a valamikor még az idén megválasztandó új kormánynak a vérszegény brit gazdaság fellendítését célzó intézkedések finanszírozására.

Tartható a hiánycél

Egy hónappal a költségvetési év vége előtt az eddigi összesített költségvetési hiány 106,8 milliárd font volt, 4,1 százalékkal kevesebb a tavalyinál, így az adatok alapján Jeremy Hunt pénzügyminiszter tudja magát tartani a tervhez, a költségvetési hiány nem fogja meghaladni a 114,1 milliárd fontot.

NORTHWICH, UNITED KINGDOM - DECEMBER 06:  In this aerial view, low temperatures and morning mist intensify the steam emissions from the Tata Chemicals Europe brine purification plant on December 06, 2023 in Northwich, United Kingdom. The Lostock soda ash manufacturing site is one of the biggest in Europe with soda ash being a primary ingredient in the production of glass. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
A BMI-adatok szerint talán vége a recessziónak az Egyesült Királyságban / Fotó: Christopher Furlong / Getty Images

Az áprilisban kezdődő következő költségvetési évre vonatkozó kilátások azonban már trükkösebbnek tűnnek. „Hunt számára kemény dió, hogy célt érjen, és a negyedével, 87 milliárd fontra csökkentse a hiányt, mivel az állami nyugdíjat, a juttatásokat és a minimálbért is az inflációnál jóval nagyobb mértékben emelik” – nyilatkozta a Reutersnek Alison Ring, az okleveles könyvvizsgálók szakmai szervezetének (ICAEW) közszektorért és adózásért felelős igazgatója.

Emlékeztetett arra is, hogy az általános választások közeledtével valószínűleg csak nőni fog a nyomás a kormányzaton,

hogy több pénzt találjon a honvédelemre, a helyi önkormányzatokra és a közszolgáltatásokra.

Valószínűleg vége a recessziónak

Biztató jel a gazdaság számára, hogy a szintén csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok szerint valószínűleg vége a recessziónak. Az S&P Global adatszolgáltató jelentése szerint a növekedés márciusban kissé lelassult ugyan, de a feldolgozóipar 12 hónapos visszaesés után ismét növekedésnek indult.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a februári 47,5 pontról 49,9 pontra javult, meghaladva a 48 pontos elemzői várakozásokat. A szolgáltatóipari BMI viszont 53,8 pontról 53,4 pontra lassult a várt 54 pont elérése helyett. A kompozit BMI 52,9 pontra esett vissza a februári 53 pontról, míg a piacok 53,5 pontot vártak.