A törökországi Recep Tayyip Erdogan pártja sokkoló vereséget szenvedett az urnáknál a legnagyobb ellenzéki párttal szemben – a féktelen és a legmagasabb hitelfelvételi költségek közepette – az elnök több mint két évtizeddel ezelőtti hatalomra kerülése óta – írja a Bloomberg.

Fotó: AFP

A TRT állami műsorszolgáltató által közzétett korai eredmények szerint Erdogan AK Pártja a vasárnapi önkormányzati választáson először maradt alul a fő ellenzéki Republikánus Néppárttal (CHP) szemben.

A helyhatósági választásokon a legfontosabb verseny Ankara és Isztambul irányításáért folyt, és az eredményeket széles körben a kormány támogatottsága felmérésének is tekintik – jelentették hírügynökségek. Parlamenti és elnökválasztás tavaly volt az országban, és ezeken a már két évtizede hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan elnök és pártja (Igazság és Fejlődés, AKP) újabb mandátumot nyert.

Isztambulnak 2019 óta ellenzéki polgármestere van, a szekuláris Köztársasági Néppártot (CHP) képviselő Ekrem Imamoglu, aki ismét indult a tisztségért. A hírek szerint ő újabb mandátumot nyert. Az ország legnagyobb városát előtte 25 éven át az AKP irányította. A dpa hírügynökség szerint Imamoglu akár ellenfele is lehet Erdogannak a 2028-as elnökválasztáson. Ám a polgármester ellen per folyik választási tisztségviselők megsértése vádjával, és ha ebben jogerősen elítélik, akkor többé nem vállalhat köztisztséget.

Ankarának szintén ellenzéki polgármestere van, Mansur Yavas, aki szintén újraindult a választáson. Ankarában Mansur Yavas polgármester – szintén a CHP tagja – nagyszámú tömeg előtt hirdetett győzelmet, kijelentve, hogy „a választások véget értek, mi továbbra is Ankarát szolgáljuk”. Országszerte a szavazásra jogosultak száma 61 millió volt a 85 millió lakosú Törökországban.

Az ellenzék támogatói Izmirben, Törökország harmadik legnagyobb városában, valamint a déli Antalyában is győzelmet ünnepelhettek.

Erdogan elnök a választásokat értékelve közölte: 

A nemzet az urnát arra használta, hogy üzeneteit eljuttassa a politikusokhoz. Az eredményektől függetlenül a választás győztese a mi demokráciánk és nemzeti akaratunk. Engedelmeskedni fogunk az emberek akaratának, ahogy a múltban is tettük. Az emberek mondták ki az utolsó szavakat. Együtt fogunk dolgozni azokkal a polgármesterekkel, akik megnyerték a választásokat. Önkritikát fogunk végezni. Voltak kudarcaink.