Az európai biztosítási piac minden szegmensét javuló eredmények jellemezték tavaly, aminek hátterében elsősorban a részvénypiaci stabilizálódás és fellendülés áll, de fontos tényező volt a tőkeleírások erőteljes megritkulása is az év utolsó kilenc hónapjában - áll a Fitch Ratings elemzésében. Hozzájárult még ehhez a fegyelmezett biztosítási gyakorlat és a természeti katasztrófák átlag alatti száma is.

Az életbiztosítási piac növekedése az utóbbi pár évben lelassult a gyenge gazdasági környezetnek és az igen nehéz befektetési feltételeknek köszönhetően, de tavaly már látszottak a fellendülés jelei. A gyenge befektetési hozamok és rekordalacsony szinten lévő kamatok eredőjeként a piaci szereplők figyelme a forrásoldalra helyeződött. Nagy-Britannián és Németországon kívül a többi európai piac nagy részében a biztosítók sokkal kevésbé voltak kitéve a volatilis részvénypiacoknak, a kötelezettségeket sokkal szorosabban kapcsolták össze a hitelpapír-befektetésekkel, ezt pedig a Fitch stabil kilátással honorálta.

Furcsamód az utóbbi két évben a nem életbiztosítási szegmensben a díjbevétel növekedése meghaladta a GDP-bővülés ütemét, ami nagyrészt a már említett alacsony befektetési hozamoknak és kamatoknak, valamint a 2001. szeptember 11-i események következtében előálló kockázatátértékelésnek köszönhető. A díjbevétel emelkedése, karöltve a természeti katasztrófák átlag alatti számával, szilárd működési eredményekben öltött testet 2002-ben és 2003-ban. Kulcsszerepet töltött be az is, hogy az európai nem életbiztosítók erősítették a biztosítási fegyelmet, ez pedig a nyereségességi mutató javulását eredményezte.

A Fitch Franciaország kivételével fenntartja a stabil kilátásokra vonatkozó értékelését, az elkövetkező egy-két évben pedig jó működési eredményt vár. Az adatok azt mutatják, 2003 kifejezetten jó év volt a viszontbiztosítók szempontjából. A kártartalékok szintjének csökkenése mellett a befektetésekből származó profit is hozzájárult a nyereség emelkedéséhez. Miközben a baleset-biztosítási üzletágban a dinamika fokozódott, addig a légi közlekedést, hajózást és néhány, vagyonbiztosítást érintő részlegben a bővülés üteme mérséklődött.

A Fitch nem változtatott az iparág egészére vonatkozó kedvezőtlen kilátáson.