Pénz- és tőkepiac

Tőkebefektetési csalás miatt feljelentették a Genesis Energyt

Tőkebefektetési csalás alapos gyanújával, ismeretlen tettesek ellen büntetőfeljelentést tett a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) a Genesis Energy Befektetési Nyrt. 2010. április 19-i, apporttal történt tőkeemeléséhez kapcsolódó "Befektetési ajánlat" tartalma miatt - közölte a TEBÉSZ szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint azért léptek önállóan az esemény után közel fél évvel, mivel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének céggel szembeni vizsgálata álláspontjuk szerint indokolatlanul elhúzódik.

Az érdekvédő szervezet tavaly szeptemberben értesítette a felügyeletet arról, hogy a Genesis tőkeemelésével kapcsolatban felmerülhet a tőkebefektetési csalás gyanúja. Vizsgálatuk szerint a tőzsdei cégbe egy zrt.-én keresztül olyan bányavásárlási lehetőséget apportáltak, amelyről tudniuk kellett, hogy már nem realizálható. A Genesis akkor közleményben cáfolta a TEBÉSZ megállapításait, és rágalmazás miatt büntető feljelentést tett a bíróságon a TEBÉSZ elnöke, Dióslaki Gábor ellen.

A tőkeemelés óta különböző időben született igazgatósági beszámolók, újságnyilatkozat, illetve az azóta nyilvánosságra került tények alapján a TEBÉSZ beigazoltnak látja korábbi gyanúját, miszerint a Genesis 2010. április 14-én közzétett "Befektetési ajánlata" több lényeges tényt is vagy elhallgatott, vagy szándékosan pontatlanul közölt az apporttal történt tőkeemelés részleteit ismertetve. A szövetség szerint az irat egyértelműen alkalmas volt a tőkepiac szereplőinek félrevezetésére, megtévesztésére, és arra, hogy így rábírjon másokat befektetési döntések meghozatalára.

A TEBÉSZ feljelentésében összesen 6 olyan témakört jelölt meg, ahol a "Befektetési ajánlat" készítői nem a pontos tényeket közölték a tőkepiac szereplői felé. A közlemény emlékeztet, hogy a Btk. alapján e bűncselekmény három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

 

Genesis Energy feljelentés feljelent tőkeemelés TEBÉSZ tőkebefektetési csalás
Kapcsolódó cikkek