Pénz- és tőkepiac

Már a kockázatitőkések is egyre jobban félnek

A válság kiújulásának következtében nagyot romlott a befektetői bizalom a régióban, amit még tovább gyengítenek az eurózónával kapcsolatos aggályok – állapította meg a Deloitte legfrissebb Central Europe Private Equity Confidence felmérése, amely 2003 óta, félévente közzétett jelentések formájában vizsgálja a kockázatitőke-befektetők körében uralkodó hangulatot.

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere elmondta: A Deloitte által a közép-európai kockázatitőke-befektetők körében évente kétszer lebonyolított felmérés legfrissebb kiadása alapján a közép-európai kockázatitőke-befektetők között uralkodó hangulat a 2011 április és október közötti féléves időszak alatt nagyobb visszaesést mutatott, mint a felmérés első, 2003-as megjelenése óta bármikor.
 
A Deloitte felmérése szerint a befektetői bizalom az elmúlt két esztendőben folyamatos növekedést produkált, és a válság utáni időszakot tekintve idén áprilisban érte el a csúcsát. Mostanra azonban a bizalom újra csökkenésnek indult a régióban, köszönhetően a válság esetleges kiújulásával és az eurózóna jövőjével kapcsolatos, egyre erősödő félelmeknek - de közrejátszott benne Lengyelország, Csehország és Szlovákia lassuló növekedése is. A helyzet komolyságára jellemző, hogy a befektetői bizalom a felmérés történetében csak egyszer volt gyengébb a mostaninál.

A válaszadók egyértelmű 66 százaléka az általános gazdasági helyzet romlására számít a régióban - ez jelentős emelkedés ahhoz képest, hogy hat hónapja csupán 10 százalékuk jósolt visszaesést. Szintén jól jellemzi az üzleti hangulat megváltozását, hogy a megkérdezettek 50 százaléka szerint az általános piaci aktivitás csökkenni, míg 45 százalékuk szerint stagnálni fog, 2010 októberében ezzel szemben 67 százalékuk volt azon a véleményen, hogy javulás várható ezen a téren.

A megkérdezettek többsége úgy számol, hogy pénzügyi befektetéseik jövedelmezősége változatlan marad, noha ezt feltehetően az magyarázza, hogy a növekedési kilátások továbbra is meglehetősen borúsak.
 
Seres szerint a pesszimista kilátások ellenére a kockázatitőke-befektetők még ilyen piaci feltételek mellett is hajlandóak úgy befektetni, hogy annak hasznát várhatóan csak később, kedvezőbb gazdasági körülmények között tudják majd learatni - a válaszadók 76 százaléka nyilatkozta ugyanis, hogy jövő év tavaszáig több befektetést kíván eszközölni, mint amennyit megszüntet.
 

Deloitte felmérés kockázatitőke jövedelemzőség befektető régió Kelet-Európa
Kapcsolódó cikkek