Pénz- és tőkepiac

Tömegével perelhetnek a devizahitelesek

Futótűzként terjed a neten, hogy egy nemrégiben született ­luxembourgi ítélet révén kiutat találhatnak a devizahitelesek – írja az Én Pénzem internetes portál.

Az adósok abban reménykednek, hogy amikor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közérdekű keresetet indított az Invitel ellen, mert az a hűségnyilatkozattal kötött szerződéseknél új díjat vezetett be, a Pest Megyei Bíróság az ügyben az Európai Bíróságtól kért iránymutatást. A luxembourgi testület abban segített, hogy milyen esetekben kell a fogyasztókkal szembeni eljárást tisztességtelennek ítélni. Léhmann György siófoki ügyvéd szerint ezzel jogilag világossá vált: a devizahitelesekkel kötött szerződések egyoldalú módosításai semmissé nyilváníthatóak.

Nem így gondolják viszont a pénzügyi felügyeletnél (PSZÁF). A banki jogászokkal egyezően a portál érdeklődésére azt hangsúlyozták, hogy az ítélet hírközlési társaságra vonatkozik, így nincs összefüggésben pénzügyi szolgáltatással. A PSZÁF szóvivője, Binder István szerint az ítéletben arról nincs szó, hogy a más szektorra vonatkozó megállapításokat automatikusan, minden vizsgálódás nélkül át kellene venni.

A tisztességtelenséget – nyomatékosította – esetről esetre kell megítélni. Megjegyezte továbbá, hogy az Európai Bíróság az Invitel kikötését sem ítélte tisztességtelennek, hanem a feltett kérdés megítélését lényegében „visszaadta” a nemzeti bíróság jogkörébe. A magyar fórumnak kell tehát döntenie a szerződési feltételek összességének és a nemzeti jognak a figyelembevételével.

A banki jogászok mindemellett úgy gondolják, hogy a hitelszerződések már csak azért sem vethetők össze a távközlésiekkel, mert az előbbieknél minden esetben lehetséges az ügyfelek részéről a szerződés felmondása.

devizahiteles Bank szerződésmódosítás pszáf
Kapcsolódó cikkek