Pénz- és tőkepiac

Jövőre véget érhet a Trump-rali, és a dollár is gyengülhet

Az idén 50-60 százalékos hozamot értek el a moszkvai piacon befektető alapok. A pesti tőzsde is jól hozott, és néhány abszolút hozamú alappal is meg lehetett keresni 30-40 százalékot.

A török–orosz konfliktusból az idén befektetési szempontból az oroszok jönnek ki győztesen. A moszkvai tőzsdeindex, az RTS csaknem 50 százalékot erősödött az idén, és a tegnapi ankarai merénylet sem törte le a részvényárakat. Reggel a nyitás után ugyan mínuszban nyitott az orosz piac, hamarosan azonban már ismét a nyereséges oldalon járt. A hazai értékpapír-alapú befektetési alapok között is az orosz tőzsdén befektető konstrukciók viszik a prímet. Az OTP orosz részvényalapjának lakossági sorozata csaknem 60 százalékot emelkedett már az év eleje óta, az Aegon Russia pedig több mint 51 százalékos pluszban áll.

„Nagyon olcsó volt az év elején az orosz piac” – magyarázza a hatalmas ralit Boér Levente, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere. A nagy állami cégek is – például a Rosznyefty vagy a Gazprom –, de különösen a  legnagyobb orosz bank, a Sberbank igen kedvező értékeltséggel kezdték az évet, mivel a befektetők pesszimistán árazták be a moszkvai papírokat, de a vészforgatókönyv nem igazolódott be. A makrogazdasági mutatók javultak, az adóemelés, a kiigazítás eredményesnek bizonyult. A jegybank magasan tartotta a kamatot, és sikeresen szorította le az inflációt. A kőolaj drágulása és a rubel erősödése is jót tett a gazdaságnak. A felértékelődő rubel persze kétélű fegyver. Az exportra termelő cégeknek – a moszkvai nagy játékosai között több ilyen is van – kedvezett a gyenge orosz valuta, a jövőben azonban már nem feltétlenül teljesítenek jól – mondja Boér. A szakember szerint a fogyasztási szektorban érdekelt társaságok papírjai viszont tovább drágulhatnak, a Dixy, a Lenta és az X5 diszkontláncok árfolyama például sokat emelkedhet. Ha csökkennek a hosszú hozamok, az jót tehet az ingatlanpiacnak is, és a bankok – például a Sberbank – is profitálhatnak ebből.

A hazai részvényalapok is sokat hoztak a befektetőknek. Az idén a BUX több mint 32 százalékot emelkedett, az indexet követő alapok is hasonlóan jól teljesítettek, körülbelül 30 százalékot emelkedett az árfolyamuk. Néhány abszolút hozamú alap azonban túlszárnyalta ezeket is. Az OTP EMDA például 38,4 százalékos pluszban jár most, a szintén OTP-s Föld Kincsei 37,5 százalékot szedett magára az év eleje óta, a Concorde Alapkezelőnél futó Plotinus ez idő alatt csaknem 37 százalékot emelkedett.

Az EMDA is az orosz piacon szerezte a nyereség egy részét, emellett brazil papírokat is vásárolt – mondja Büki András, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Az alap devizapozíciókat is tartott, a dollár erősödésére fogadott a forint ellenében, amin szintén lett nyereség. Büki másik abszolút hozamú alapja, a G10 euró sem okozott csalódást a befektetőknek 29 százalékos idei hozamával. Ebben az alapban nemesfémek is voltak. Büki egyébként arra számít: jövőre a Trump-rali kifut, emiatt ismét sok nemesfémet tart az alapban. Az EMDA-alap emellett török kötvényeket vásárolt, a G10 pedig az amerikai piac esésére és a dollárerősödés kifutására fogad.

A részvényalapok többsége egyébként szép hozamot ért el az idén, csupán néhány okozott veszteséget a befektetőknek. Az alulteljesítők között vannak a török részvényalapok. Az OTP török alapjának lakossági sorozata 4,74, az Aegon IstanBull 5,72 százalékot esett az idén. A politikai feszültség az egész évet átjárta, nőtt a kockázati prémium, a líra is gyengült – magyarázza a mögöttes okokat Boér Levente. A török részvényalapoknál is nagyobbat bukott néhány kis alap. Az Access Alapkezelő három alapja is két számjegyű mínuszban áll az idén, és a Quaestor Alapkezelő Q1 zárt körű ingatlanalapjának is csaknem 14 százalékot esett az árfolyama.

részvényalap Trump OTP dollár befektető befektetés
Kapcsolódó cikkek