Gyorsan növekednek a Vraylar eladások az Egyesült Államokban és várhatóan még idén kiderül, hogy eredményre vezetnek-e a jelenleg is zajló klinikai vizsgálatok, amely alapján a készítmény alkalmazhatósága egy újabb indikációra (major depresszió: MDD) is kiterjeszthető lenne – mondta tegnap Rich Gonzalez, az AbbVie elnök-vezérigazgatója a Morgan Stanley egészségügyi konferenciáján. A Vraylar készítmény hatóanyagát (cariprazine) a Richter kutatói fedezték fel, az antipszichotikum az USA-ban már két indikációban alkalmazható, ezek a skizofrénia és az I-es típusú bipoláris zavar.

A készítmény idén 1,8 milliárd dollár forgalmat hozhat az AbbVie-nak, az összeg közel 20 százaléka pedig a Richtert illeti majd meg. 

Fotó: Shutterstock

Michael Severino, az AbbVie alelnöke a konferencián kifejtette, fontos piaci lehetőségként tekintenek az MDD-indikációra. Ennek egyik oka, hogy a major depresszióban szenvedő betegek nagy részének tünetei nem kontrollálhatók monoterápiával, vagyis egyetlen gyógyszerrel.

Az MDD-ben szenvedő betegek körülbelül 50 százalékában csak a gyógyszer-kombináció hoz eredményt, ez pedig újabb piaci lehetőségek jelent az olyan atípusos antipszichotikumok számára, mint a Vraylar – fogalmazott Severino.

Az AbbVie már túl van egy sikeres klinikai teszten, jelenleg párhuzamosan zajlik további kettő, ebből elég, ha az egyik eredményes, az már elegendő az MDD-indikáció megszerzéséhez.

Úgy gondoljuk, erre nagyon jó az esély. Ugyanakkor a vizsgálatok lezárultáig egyelőre nem építjük be az indikáció kibővítését az üzleti modellünkbe, de jelentős felértékelődési lehetőségként tekintünk rá

– mondta az AbbVie alelnöke.