Felelősnek mondta ki a Teva Pharmaceutical Industriest a rendkívüli függőséget okozó opioidalapú fájdalomcsillapítók forgalmazásával és terjesztésével kirobbantott közegészségügyi válság kialakulásában a New York-i bíróság esküdtszéke.

Fotó: BRYAN OLIN DOZIER / AFP

Az izraeli székhelyű cég most több milliárd dolláros kártérítési igénnyel nézhet szembe a Bloomberg szerint, ugyanis az esküdtek szerint közel egy évtizeden keresztül csak New York állam és két Long Island-i megye területén több mint egymilliárd darab opioid tablettát értékesített a fogyasztókat megtévesztve. (Opioidnak nevezik mindazokat a természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületeket, amelyek a morfinhoz hasonlóan a szervezet opioid receptorain hatnak.) 

A Teva amerikai tőzsdére bevezetett letéti jegyei 5,3 százalékkal estek a Wall Streeten a hírre, ami november harmadika óta a legnagyobb napközbeni árfolyamcsökkenés volt.

A Teva nem ért egyet a döntéssel, és gyors fellebbezésre készül

 – közölte e-mailben a hírügynökséggel Kelley Dougherty, a cég szóvivője. New York állam és a helyi önkormányzatok 

nem bizonyították, hogy orvosi értelemben szükségtelen receptekre adták volna ki a gyógyszereket, a rendelések gyanúsak lettek volna, vagy a Teva és társai túlzottan nagy mennyiségben értékesítették volna a pirulákat, illetve, hogy bármilyen kárt okoztak volna a lakosságának

 – mondta.

Ha az ítéletet nem változtatják meg a jogorvoslat eredményeként, Jerry Garguilo bíró dönthet róla, hogy mennyit kell a Tevának kifizetnie az  amerikai opioidválság helyi következményei miatt. Az összegszerűség kérdésében még nem tűzték ki a meghallgatást.

Az esküdtszék megállapította, hogy a Teva és néhány további vállalat félrevezette az amerikai népet az opioidok valódi veszélyei kapcsán 

– kommentálta a döntést Letitia James New York állam főügyésze. Jayne Conroy, az egyik Long Island-i megye ügyvédje pedig megjegyezte, hogy az esküdtek több mint egy hétig tanácskoztak, mielőtt döntöttek. Hozzáfűzte, a testület helyesen állapította meg, hogy „a gyártó Teva és a forgalmazó Anda sem szegheti meg a törvényt a profit növelése érdekében”.

A júniusban kezdődött perben, amelyet eredetileg több mint 30 társaság ellen indítottak az elmúlt két évtizedben a Bloomberg szerint országosan több mint 500 000 amerikai halálát okozó botrányos ügyben, végül csak a Teva és leányvállalatai maradtak, mivel a többi opioidgyártó és -forgalmazó, köztük a Johnson & Johnson, az Endo International és a Walgreens Boots Alliance perbeli egyezségben vállaltak önkéntes fizetést, hogy kikerüljenek az eljárásból. A Tevának nem sok jót ígér, hogy Letitia James friss közleménye szerint eddig több mint 1,5 milliárd dollár folyt már be a perből kiszállt cégektől.