Bármerre nézünk, minden kontinensen korrigálnak a korábban robbansszerűen emelkedő lakásárak. A szezonálisan kiigazított átlagos lakásár Kanadában csaknem 8 százalékkal csökkent júniusban az év eleji csúcshoz képest, míg Új-Zélandon a tavaly év végi csúcshoz képest csúsztak vissza júniusban 8 százalékot a lakásárak. Svédországban pedig a májusi 1,6 százalékos süllyedés volt a legnagyobb havi csökkenés a járvány kezdete óta.

Lightning strikes over residential apartments during a thunderstorm on the outskirts of the Indian capital New Delhi on May 2, 2018. - Dust storms tore across northern India killing at least 77 people and injuring 143 as trees and walls were flattened by powerful winds, officials said May 3. (Photo by PRAKASH SINGH / AFP)
Fotó: Prakash Singh / AFP

A lakáspiaci korrekció hátterében az ellen küzdő jegybankok kamatemelései állnak. Bár a recessziós félelmeket általában akceptálják a jegybankárok, a lakáspiaci aggodalmakra korántsem vevők.

Egészséges lenne a lakásépítések visszafogása, mert a gazdaság túlfűtött– hangsúlyozta Tiff Macklem, a Bank of Canada kormányzója. 

Elemzők szerint nagy a kockázata, hogy a jegybankok túl agresszíven lépcsőznek az emelkedő kamatpályán. Bár most nem fenyeget a 2008–2009-eshez hasonló jelzálogpiaci válság, mivel mind a bankok, mind az adósok helyzete stabil. ÁmdeKanada, Új-Zéland, Ausztrália és Svédország lakáspiaca már most különösen sebezhetőnek tűnik

olyan mérőszámok alapján, mint az ingatlanok részesedése a gazdaságban, a közelmúltbeli fellendülés mértéke és a lakástulajdonosok érzékenysége a gyors kamatemelésekre.

A zsugorodó ingatlanszektor hatása kihajtott legyezőként borul a gazdaságra. A munkaerőpiactól a nyersanyagok keresletén és a háztartások hitelképességén át a bankok mérlegéig minden kilátást leront.  

A mérsékelt lakáspiaci visszaesést még eltűrnék a jegybankárok, mint az infláció visszaszorításának árát, de egy súlyosabb lakásárzuhanás már a monetáris politika finomítására késztetné őket – véli Neil Shearing, a londoni Capital Economics vezető közgazdásza. 

Bonyolítja a képletet, hogy a kamatemelési ciklusban irányadó Fed döntéseit elsősorban az amerikai lakáspiac befolyásolhatja. Márpedig az Egyesült Államokban a brutálisan emelkedő jelzáloghitel-kamatlábak ellenére is erős a lakásárak dinamikája, mivel a kiélezett versenyben a kereslet még mindig meghaladja a korlátozott kínálatot. Az amerikai nagyvárosi lakásárak átlagosan 20,4 százalékkal emelkedtek áprilisban. Mindezek fényében nem meglepő, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kommunkációja elszánt: a négy évtizede nem látott méretű infláció megfékezése érdekében akár a kockázatát is vállalják.

A lakásárak 2020-ban és 2021-ben íveltek fel világszerte, amikor a központi bankok a monetáris gazdaságélénkítés jegyében csökkentették a kamatlábakat, a kormányok pedig fiskális stimulusokat vetettek be, hogy a vállalatok és a munkavállalók átvészeljék a karantént.

 

A Knight Frank ingatlan-tanácsadó cég által összeállított globális lakásárindex azt mutatja, hogy az elmúlt két évben 19 százalékkal emelkedtek az árak, s az inflációval kiigazítva is 10 százalékos a növekedés. Ugyanakkor az inflációval korrigált emelkedés az idei első negyedévben már 3,9 százalékra mérséklődött. Sőt, Brazíliában, Chilében, Spanyolországban, Finnországban, Dél-Afrikában és Indiában reálértékben visszaestek a lakásárak az idei első három hónapban.