Csak Magyarországon hozzávetőleg 200 millió forintnyi felügyeleti bírságot kapott az OTP Csoport az elmúlt néhány évben, ám a külföldi leánybankokkal együtt ennek majdnem a dupláját volt kénytelen befizetni a pénzügyi szolgáltató.

20220119 Budapest OTP BankBankfiók Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20220119 Budapest 
OTP Bank
Bankfiók 
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A bankcsoportra kirótt bírságok jelentős része a pénzmosás elleni szabályok be nem tartásával áll összefüggésben. Így például idén novemberben az OTP Bank jelentősnek tekinthető, 49 millió forintos bírságot kapott a Magyar Nemzeti Banktól a pénzmosás megelőzésével kapcsolatos hiányosságok miatt: a felügyelet ekkor elsősorban azt rótta fel a pénzügyi szolgáltatónak, hogy nem végezte el megfelelő hatékonysággal a törvényben előírt szűréseket, nem volt elég hatékony a kockázatkezelésük, illetve nem jelentették a hatóságoknak a gyanús eseteket. 

Idén februárban viszont a romániai leánybankot kötelezte a helyi felügyelet rekordmértékű, 40 millió forintnak megfelelő bírság befizetésére több mint 70 millió lej – több mint 5,5 milliárd forint – pénzmosás-megelőzési szempontból kifogásolható kezelése miatt. Figyelemre méltó emellett az is, hogy a moldovai leány 2022-ben ugyanilyen jellegű vétségért kapott – helyben szintén rekordnak számító – 91 millió forintnak megfelelő büntetést.

Tavaly szeptemberben itthon kapott nagyon jelentős, 89 millió forintos felügyeleti bírságot a pénzintézet – akkor az IT-biztonságra, a hitelkockázatra, a tőkemegfelelésre, a vállalatirányításra, a felügyeleti adatszolgáltatásra és a betétbiztosításra vonatkozó hiányosságok miatt.

Ami a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni harcot illeti, ezek megelőzésére szigorú és egyre szigorúbban betartatott jogszabályok kötelezik a pénzintézeteket. Ezekkel személyesen szembesülhetett az utóbbi években minden banki számlatulajdonos, amikor a kötelező ellenőrzési eljárás keretében nyilatkoznia kellett a jogszerű viselkedésről. Még fontosabbá tette, hogy a bankok hatékonyan blokkolják az illegális pénzek áramlását az elmúlt években kitört ukrajnai és izraeli háború és az embercsempészet elharapódzása. Ezek a kihívások a régiónkat, ahol az OTP szinte mindenütt jelen van, kiemelten érintik. Albániában például tavaly attól volt hangos a sajtó, hogy a balkáni szervezett bűnözés a bankokban mossa tisztára a pénzeit.