BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Investment,,Graph,,Cryptocurrency,,Bitcoin,,Indicator,,Finance,,Investing,,Trader,,Risk,,Diagrams.

Röpködnek a 15 százalék feletti hozamok, nehéz mellényúlni idén ezzel a befektetéssel

A tőzsdei raliból jócskán profitálnak idén a részvényalapok is. A tőzsdei kitettséget adó eszközök között szép számmal akad 15 százalék feletti hozamot elérő befektetés, a legjobban teljesítő, török részvényekbe fektető eszközök 35 százalék feletti árfolyamnyereséget szállítottak szűk fél év alatt.

Jó évet futnak idén a részvénypiacok, az év derekához közeledve az európai, az amerikai és a pesti börzén is két számjegyű árfolyamralinak örülhetnek a befektetők. A kedvező tőzsdei széljárás a hazai részvényalapok teljesítményén is tetten érhető, szép számmal akad közöttük szűk fél év alatt 15 százalék feletti hozamot szállító befektetés.

befektetés, török részvény, befektetési alapNew York Stock Exchange welcomes "Marti" with Turkish flags
A török részvényeket tartó befektetési alapok kiemelkedően teljesítenek idén / Fotó: AFP

A BAMOSZ adatbázisában szereplő 258 részvényalap közül mindössze hét áll pirosban az év eleje óta számított hozamokat tekintve, legalább 10 százalékos árfolyam-emelkedést ellenben több mint felük – 152 termék – tud felmutatni. Ennek alapján igencsak nehéz volt melléfognia annak, aki a kockázatosabb, de profi befektetők által kezelt eszközökben fialtatja a pénzét.

A fejlett piaci tőzsdék zászlóshajójának számító amerikai S&P 500 index 12,7 százalékos teljesítményét 78 hazai alap múlta felül, a valamivel ennél is jobban szereplő, 16 százalékot ralizó pesti tőzsdemutatót, a BUX-ot azonban már csak másfél tucat magyar termékkel lehetett megverni.

Az élmezőnyhöz tartozó hazai alapok zöme 15–20 százalék közötti hozamot szállított a tulajdonosoknak, ennél kiemelkedőbb, 25-30 százalék feletti nyereséget viszont csak öt részvényalappal lehetett elérni.

A török részvényeknek idén nincs párjuk

A legjobban azok jártak, akik az OTP török részvényalapjaiba fektettek, a három sorozat ugyanis egyaránt kimagaslik a hazai mezőnyből, egyedüliként szállítva 30 százalék feletti hozamot szűk fél év alatt. A két forintban jegyzett sorozat 38 százaléknál is többet hozott a konyhára, míg az eurós változat is 35 százalék körüli nyereséget fialt mostanáig. Az OTP tematikus alapja lényegében a török blue chip index, a BIST 100 teljesítményét másolta, melynek idei ralijában az ország által következetesen végrehajtott, folytatódó makrogazdasági reformok is közrejátszanak.

Ugyancsak kiemelkedő teljesítményt nyújtanak idén a VIG orosz részvényalapjai is, melyek – sorozattól függően – 22–26 százalék közötti árfolyam-emelkedést értek el az év eleje óta. Igaz, az orosz piachoz való hozzáférés – nemzetközi szankciók eredményezte – ellehetetlenülése miatt likvid eszközeiket már nem orosz részvényekbe, hanem más eszközökbe fektetik a szóban forgó alapok.

A közép- és kelet-európai részvénypiacok idei felülteljesítését a román eszközökkel is meg lehetett lovagolni. 

Az Accorde két ilyen, bukaresti börzén jegyzett részvényekből válogató alapja is 18-19 százalékos teljesítményt nyújt eddig az idén.

Fókuszban a technológia

A szektorfókuszú alapok között a Generali Innováció vitte a prímet 20 százalékos idei felértékelődéssel. Ez a termék a technológiai újításban élen járó vállalatok részvényeibe fektet, leginkább a szélesebb diverzifikációt adó, technológiairészvény-ETF-eken keresztül, melyek a portfólió több mint felét adják. A legnagyobb egyedi vállalati kitettséget az egyszázaléknyi Apple-részvény jelenti, de összesen mintegy 10 százaléknyi állampapír is van a kosarában.

A hazai részvénypiac teljesítményéből profitáló, BUX index követő alapok közül az Amundi Magyar Indexkövető Részvény Alapja lett a befutó 15,5 százalékos hozammal, néhány tized százalékponttal megelőzve az Erste és az MBH hasonló termékét.

Kis befektetéssel is nagy gyarapodás a részvényalapoknál

Idén április végéig 1092 milliárd forint friss megtakarítást kötöttek le befektetési alapokban, ennek a tekintélyes összegnek azonban alig több mint 5 százaléka, 61 milliárd forint érkezett a részvényalapokba a BAMOSZ legfrissebb adatai szerint.

A részvényalapok összvagyona a nyugati és a magyar tőzsde ralijának is köszönhetően azonban így is 18 százalékkal ugrott meg négy hónap alatt, jócskán felülmúlva ezzel a teljes hazai alapkezelői szektor 11,5 százalékos bővülését. A BAMOSZ-tagok által kezelt részvényalapok vagyona kereken ezermilliárd forint, a teljes szektor összvagyona pedig 15 618 milliárd forint volt április végén.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.