Ahol nincs adó

Megtakaritás | Pénzügy

Unit-linked életbiztosítások
A befektetési alapokkal szemben egyedül a unit-linked életbiztosítások jelenthetnek alternatívát szeptember elsejét követően, hiszen a tíz évnél hosszabb futamidő esetén nem kell kamatadót fizetniük a magánszemélyeknek. A unit-linked állomány egyelőre korántsem tekinthető számottevőnek a befektetési alapokhoz képest, ám ezt a szegmenst az elmúlt esztendőhöz hasonlóan 2006 első fél évében is igen dinamikus bővülés jellemezte. (A Bamosz-regiszter adatai szerint június végén immáron 300 milliárd forinthoz közelített ez az állomány.) Felvetődhet a kérdés, hogy mikor érkezhet el az az idő, amikor a befektetők a kamatadó miatt ezt a konstrukciót választják az alapok helyett. Igaz, a tízéves időtáv viszonylag hoszszú a magyar megtakarítási szerkezethez képest, s ez többek számára visszatartó erőt jelenthet – vélik egyes piaci szakértők.

Nyesz: nyugdíjszámla értékpapírokkal
A nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) egyik előnye, hogy előtakarékossági támogatás kapcsolódik hozzá: ez az évente befizetett összeg 30 százaléka, maximum 100 ezer forint lehet – a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt elérők számára 130 ezer a limit –, amellyel a befektetéseken elért hozam emelkedik. További előnyt jelent, hogy az előtakarékossági támogatás önálló, azaz nem része az öngondoskodást szolgáló más kedvezményeknek, így az önkéntes nyugdíjpénztári tagság mellett is további adókedvezményre jogosít. A befektető ráadásul szabadon oszthatja meg a megtakarításait a különböző értékpapírok között. A nyesz nyilvánvaló hátránya ugyanakkor, hogy csak a valóban hosszú távon gondolkodó befektetőknek nyújt jó megoldást.

Lakás-takarékpénztári megtakarítások
A lakás-takarékpénztári befizetéseknél az ügyfél megtakarításait az állam 30 százalékos, vissza nem térítendő támogatással egészíti ki, amely évente személyenként akár a 72 ezer forint is lehet. Az elérhető hozam megfelelő konstrukció kiválasztásakor meghaladhatja akár az évi tíz százalékot is. Komoly megkötést jelent ugyanakkor a viszonylag hosszú futamidő, emellett az állami támogatás kizárólag valamilyen lakáscélú felhasználás esetén jár: ez alól csak a nyolcéves futamidejű konstrukciók jelentenek kivételt. VG

Keresztbe tehet az Adidas a Unitednek

Több tízmillió fontot visszatart a sportszergyártó a klubtól, ha nincs Bajnokok Ligája-indulás.

Hatvanmilliárd forint járványügyi védekezésre

Varga Mihály pénzügyminiszter aláírta az erről szóló megállapodást az Európa Tanács Fejlesztési Bankkal.

Lassan élénkül a forgalom a kutakon

Az üzemanyag iránti kiskereskedelmi kereslet a korábbi 30-40 százalék után a nyáron eddig csak 10-15 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Felháborodott a nemzetközi sajtó a City felmentésén

A BBC szerint a pénzügyi fair play hitelessége romokban hever. A Gazetta szerint pedig a politika győzött a pénzügyi átláthatóság helyett.
Világgazdaság Piactér