Ahol nincs adó

Megtakaritás | Pénzügy

Unit-linked életbiztosítások
A befektetési alapokkal szemben egyedül a unit-linked életbiztosítások jelenthetnek alternatívát szeptember elsejét követően, hiszen a tíz évnél hosszabb futamidő esetén nem kell kamatadót fizetniük a magánszemélyeknek. A unit-linked állomány egyelőre korántsem tekinthető számottevőnek a befektetési alapokhoz képest, ám ezt a szegmenst az elmúlt esztendőhöz hasonlóan 2006 első fél évében is igen dinamikus bővülés jellemezte. (A Bamosz-regiszter adatai szerint június végén immáron 300 milliárd forinthoz közelített ez az állomány.) Felvetődhet a kérdés, hogy mikor érkezhet el az az idő, amikor a befektetők a kamatadó miatt ezt a konstrukciót választják az alapok helyett. Igaz, a tízéves időtáv viszonylag hoszszú a magyar megtakarítási szerkezethez képest, s ez többek számára visszatartó erőt jelenthet – vélik egyes piaci szakértők.

Nyesz: nyugdíjszámla értékpapírokkal
A nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) egyik előnye, hogy előtakarékossági támogatás kapcsolódik hozzá: ez az évente befizetett összeg 30 százaléka, maximum 100 ezer forint lehet – a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt elérők számára 130 ezer a limit –, amellyel a befektetéseken elért hozam emelkedik. További előnyt jelent, hogy az előtakarékossági támogatás önálló, azaz nem része az öngondoskodást szolgáló más kedvezményeknek, így az önkéntes nyugdíjpénztári tagság mellett is további adókedvezményre jogosít. A befektető ráadásul szabadon oszthatja meg a megtakarításait a különböző értékpapírok között. A nyesz nyilvánvaló hátránya ugyanakkor, hogy csak a valóban hosszú távon gondolkodó befektetőknek nyújt jó megoldást.

Lakás-takarékpénztári megtakarítások
A lakás-takarékpénztári befizetéseknél az ügyfél megtakarításait az állam 30 százalékos, vissza nem térítendő támogatással egészíti ki, amely évente személyenként akár a 72 ezer forint is lehet. Az elérhető hozam megfelelő konstrukció kiválasztásakor meghaladhatja akár az évi tíz százalékot is. Komoly megkötést jelent ugyanakkor a viszonylag hosszú futamidő, emellett az állami támogatás kizárólag valamilyen lakáscélú felhasználás esetén jár: ez alól csak a nyolcéves futamidejű konstrukciók jelentenek kivételt. VG

Nem olcsó mulatság az Oktoberfest

Éppen Münchenbe készül, de nem tudja, mennyi pénzt vigyen magával? Eláruljuk, mennyibe kerül egy korsó sör, vagy egy pár bajor kolbász, és azt is, hogy mire számítson.

Kuba ökröket vet be az üzemanyaghiány miatt

Nyolcezer ökröt vetnek be mezőgazdasági munkákhoz. A súlyos üzemanyaghiány miatt sok traktor kihasználatlanul vesztegel.
Világgazdaság Piactér